Manerer

Forleden kunne man se i TV, at Dronningen havde inviteret kultur- og sportseliten (og måske flere eliter) til aftensmad og dans på slottet.
TV-eliten får i en sådan sammenhæng aktiveret overbegejstringen, og det er der ikke meget ved at høre og se på.
Det ubetinget mest interessante ved udsendelsen var at iagttage, hvorledes deltagerne greb hilse-på-den-kongelige-familie-minus-pensionisten an.

Det var et interessant studie i og af manerer, gode og dårlige (eller omvendt, afhængigt af, hvad man selv synes) i skønsom blanding.

Det var åbenbart ikke let for en del af de inviterede at bukke og neje. De må naturligvis selv forholde sig til om de vil eller ikke vil, hvis de ellers har gjort det, men mon ikke gode manerer i den sammenhæng netop et at gøre det.

Alt for mange kom farende over gulvet og virkede som de sagde “Daw Magret”. Alt for mange mænd lagde stor vægt på at komme frem til mødet med Dronningen før konerne. Man kan naturligvis blive nervøs og en smule befippet i situationen, men alligevel …

Det var en glimrende illustration af for mange dårlige manerer og for få gode. Men Dronningen tog det hele med et smil.

I øvrigt har det været en fornøjelse at se og høre Dronningen i udsendelsesrækken “Dronningens slotte”. Måtte den blive vist i mange landes TV, idet den må være en fremragende reklame for Danmark.

, ,

6 Svar til Manerer

 1. Rasmine marts 28, 2016 at 13:01 #

  Jeg så ikke udsendelsen, men på baggrund af din beskrivelse tror jeg, at de fleste følte sig temmelig skidt tilpas, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle opføre sig. Selv er jeg bestemt ikke nogen etikette-ekspert, men jeg ville ønske, at jeg var det, og arbejder til stadighed på sagen. Det ville være skønt at være i stand til altid at opføre sig korrekt uden at skulle tænke over det. Skønt både for en selv og for ens omgivelser.

  • Jørgen marts 30, 2016 at 10:00 #

   Det tror jeg du har ret i. Jeg er heller ikke etikettestærk, men det interessante at iagttage var naturligvis variationen af ustyrken.

 2. Ellen marts 28, 2016 at 16:22 #

  Jeg er ganske enig i din fine beskrivelse af udsendelsen.
  Hvis man er i tvivl om hvorledes man skal gebærde sig, når man skal hilse på dronningen, er det i vore internettider ingen sag at finde ud af det – man kan simpelthen google hvordan hilser man på dronningen, så har man svaret på et mikrosekund.
  De fleste lød til at være overordentlig beærede over at være inviteret med til bal på slottet, så det mindste man kan gøre, er da at foretage lidt indledende studier af hofetikette.

  • Jørgen marts 30, 2016 at 10:01 #

   Ja, det burde ikke være vanskeligt at øve sig lidt. Dameerne først er åbenbart ikke moderne længere.

 3. Donald april 14, 2016 at 10:37 #

  De opfører sig upassende, de mennesker, men er det ikke en del af kongehusets opgave at være den top, som har lidt stjernestøv på sig og hvor det at kunne hilse betyder at man selv bliver lettere bestøvet? 🙂

  • Jørgen april 19, 2016 at 18:54 #

   Jo, sådan må det være.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes