Skaden er sket og det er sket med skaden

Af en eller anden grund har et skadepar fundet på at bygge en rede i mit blommetræ i vinterens løb. Reden blev stor som skadereder er, men jeg besluttede ikke at ville have en sådan rede i haven. Så er der ikke meget andet at gøre end save grenen af. Som tænkt så gjort for nogen tid siden.

Efterfølgede fik jeg en smule dårlig samvittighed. Var det nu rigtigt at gøre det? På nettet kan man finde ud af at skaden ikke skader bestanden af småfugle og man erfarer at fjernes en rede vil der blive kamp om territoriet mellem flere par skader og der kommer måske derfor flere reder tæt på. Jeg fandt imidlertid også en grundejerforening, der forlangte skadereder fjernet.

Der er med andre ord mange synspunkter. Som jeg altså først forholdt mig en smule til da min beslutning var effektueret.

Hvad ville du have gjort, hvis reden var bygget i din haves største træ?

Skaderede

Sådan så reden ud.

Skaderede

Her tættere på. Der er mangfoldige grene viklet ind i hinanden.

Skaderede

I bunden af reden ses selve reden. Udenværkerne må være beskyttelse mod det skaden selv praktiserer, nemlig plyndring.

Fint ser det ud tæt på.

Skaderede

 

,

24 Svar til Skaden er sket og det er sket med skaden

 1. Ellen april 10, 2015 at 10:10 #

  Det kommer an på havens størrelse. I en gennemsnitsparcelhushave ville jeg nok have ladet den være, for skaden er en flot fugl, som ganske rigtigt ikke gør småfuglene noget. I rækkehushaven ville vi ikke have haft den, men hernede i Den Stråtæktes have ville vi ikke gøre noget.
  Det er et flot stykke arbejde, sådan en skaderede.

  • Tine maj 15, 2016 at 01:10 #

   Nej, det kommer ikke an på noget som helst. Skaden er fredet -og dens rede lige så, så den der ødelagde reden/savede grenen af burde være politianmeldt!! I øvrigt får skaden kun 1 kuld om året, så du kunne have ladet dem ruge færdig og så var det det i løbet af nogle uger.
   At der er skader viser at der er et rigt fugleliv, og skaden skræmmer ikke andre fugle væk.

   • Jørgen maj 15, 2016 at 10:59 #

    Skaden er som andre fugle som udgangspunkt fredet, men den er dog også en af de fugle, der må skydes i september, oktober, november, december og januar.

 2. Jørgen april 10, 2015 at 12:01 #

  Tak for synspunktet. Jeg er enig i at det er ret imponerende hvad en sådan fugl kan finde ud af at bygge.

 3. Donald april 10, 2015 at 13:48 #

  Det var interessant! Jeg har heldigvis ikke haft skadereder, men jeg har mange skader, som kommer og jager småfuglene væk. jeg siger som Ellen at den rede var en række fotos værd. At skaden er en klog fugl, det ved man jo (klog af skade, siger man jo … haha) men at den også kan bygge så fin en rede, det vidste jeg ikke.

  • Jørgen april 10, 2015 at 21:02 #

   Ja, det var interessant at se reden indendørs så at sige. Jeg blev også overrasket. Jeg har lidt måttet ændre mit syn på skaden efter det passerede.

 4. Eric april 10, 2015 at 18:06 #

  Når forsikringen ikke dækker mod skader, ville jeg lade reden være. Det er flotte fugle, men sky. Deres skræppen kan være irriterende, men er dog intet mod naboernes power tools.

  I øvrigt imponerende byggeri!

  • Jørgen april 10, 2015 at 21:03 #

   Det er lidt sent at lade reden være, men tak for synspunktet. Enig i at støjende maskiner er generende.
   Flot er reden, må man sige.

  • Lisa november 9, 2017 at 10:59 #

   Eler naboens hane, den galer hele tiden

   • Jørgen november 9, 2017 at 17:16 #

    Det er ikke så sjovt med for meget hanegal.

 5. Pia april 11, 2015 at 09:06 #

  Vi har ikke nogen træer der er over 2 meter, så ingen skader vil bygge og bo hos os. De nøjes med at komme på besøg. I sådan en lille parcelhushave, ville jeg måske rive reden ned, selvom det er lige så håbløst som at fjerne svalereder.

  • Jørgen april 15, 2015 at 19:01 #

   Smart med træer i nå-højde. Skaderne er i gang med at bygge igen, men jeg ved ikke hvor. Dog ikke i min have.

  • Tine maj 15, 2016 at 01:13 #

   Sig mig lige en gang: fjerner du også svalereder??? Du er dybt kriminel! At fjerne fuglereder er ulovligt og strafbart.

   • Jørgen maj 15, 2016 at 11:06 #

    Hvis jeg forstår de bestemmelser du henviser til i din næste kommentar, må svalereder ikke fjernes i en bestemt tidsperiode. At betegne folk som “dybt kriminelle” er selvfølgelig et synspunkt, men det forekommer dog at være, hvad man kunne kalde en markant overdrivelse i henseende til forseelsens omfang og art. Jeg ser du forsøger dig med en forklaring i næste kommentar, men alligevel ville en lidt mindre skinger tone være fremmende for forståelsen af synspunktet. Det er blot venligt ment.

   • Pia maj 16, 2016 at 14:51 #

    Hvis Tines svar er til mig, så kan jeg berolige med, at jeg ikke fjerner noget i yngletiden. Jeg er bekendt med natur- og biotopplaner og i høj grad Naturstyrelsen, som er en samarbejdspartner på mit job.

    Lige nu har vi i vores lille private matrikel en solsort der ligger på rede i hovedhøjde, over en ‘døråbning’ hvor vi færdes flere gange dagligt. Fuglen får selvfølgelig lov at ruge og få den fred den nu kan få, på de betingelser den har valgt at bygge rede.

 6. Farmer april 12, 2015 at 19:03 #

  Det der sludder med at skader, krager, rovfugle og ræve lever af luft virker altså ikke her uden for byskiltene.
  Selvfølgelig påvirker de bestanden, og fint at de er væk.
  Når det er skrevet, så er en skaderede noget af det mest kunstfærdige redebyggeri her til lands.

  • Jørgen april 15, 2015 at 19:05 #

   Tak for synspunktet. Jeg har også haft det indtryk, at det har været meget svært for solsorter og andre små arter at få unger på vingerne her i nabolaget. Håber min forstyrrelse gør det lidt lettere for dem i år.
   Jeg synes også reden er et fantastisk værk.

 7. Tine maj 15, 2016 at 01:22 #

  Her til alle jer vandaler – jeg ved da ikke, hvad I bilder jer ind, jeg er dybt chokeret!!
  Fra Naturstyrelsens hjemmeside:

  “Fuglereder må ikke forsætligt ødelægges, beskadiges eller fjernes, og æg må ikke forsætligt ødelægges eller beskadiges”

  Og fra samme hjemmeside :

  Straf og ikrafttræden

  § 6. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes den, der overtræder §§ 3 og 4 med bøde.

  Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er

  1) voldt betydelig skade på de interesser, som loven tilsigter at beskytte, jf. lovens § 1, stk. 1, eller fremkaldt fare derfor, eller

  2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre.

  • Jørgen maj 15, 2016 at 11:24 #

   Tine, når du nu bruger så stærke udtryk i din karakteristik af andre, håber jeg du er lovmedholdelig. Det kan godt nok ellers være vanskeligt, fx kan man jo uden at ville det komme til at køre lidt for stærkt osv. Nogle kører dog for stærkt med vilje.
   Men tak for din påpegning af Naturbeskyttelseslovens bestemmelser. Det er fint at blive gjort opmærksom herpå. Jeg vil dog synes at 2 ås fængsel er lidt i overkanten for at have fjernet skadereden, når man samtidig læser, at der er 200.000 til 300.000 par ynglende skader i Danmark og at der bortskydes, (vist nok) 20.000 til 30.000 skader om året. De yngler så ikke, og i det perspektiv synes jeg nu min forbrydelse er beskeden.

   Konklusionen er altså, at det er en god ide at læse lidt på Naturstyrelsens hjemmeside så man får den officielle og juridiske forståelse af forholdet til naturen med i bagagen: http://www.naturstyrelsen.dk

   • Tine maj 15, 2016 at 17:51 #

    Hej Jørgen! Ja, det var ikke min mening at lyde sådan, og ja, det er helt sikkert en god idé at læse på Naturstyrelsens hjemmeside, og tak fordi du har ladet mine kommentarer stå.
    Venlig hilsen
    Tine

    • Jørgen maj 15, 2016 at 19:28 #

     Velbekomme. Må jeg i øvrigt foreslå dig at læse et nyt indlæg jeg skriver om lidt – om en skaderede i hovedhøjde.

 8. Lisa november 9, 2017 at 11:07 #

  Jeg bor i kanten af en skov, her kommer vist alle slags dyr, fugle, heraf også mange skader, faktisk kan jeg se 6 der hopper rundt på græsset lige nu, men der er også mange spurve, musvitter og en spætte kigger også forbi. Jeg tror de elver fint sammen også med mig ?????

  • Jørgen november 9, 2017 at 17:15 #

   Det er dejligt med så rigt et dyre- og fugleliv der hvor du bor.
   Her tager skaderne sig rigeligt at fugleæg og der er ikke mange duer tilbage.
   Jeg har i øvrigt haft skadeunger i haven -se https://nyhedsblog.com/skaderede-i-hovedhjde/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Skaderede i hovedhøjde | Kort og godt - maj 15, 2016

  […] Tine, som jeg ikke kender, opmærksom på ved et par småvrede kommentarer i nat til det omtalte indlæg  Disse kommentarer fik mig til at se nærmere på Naturstyrelsens hjemmeside om naturbeskyttelse. […]

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes