The ABC of Chairmanship

Det skal straks være indrømmet, at jeg aldrig har læst bogen The ABC of Chairmanship af Lord Citrine, eller Walter Citrine, men jeg fandt et stykke papir hvorpå navn og bogtitel stod.

Det stammer fra et kursus jeg var deltager i for mange år siden.

Når man læser lidt om bogen og forfatteren, viser det sig, at det var fagforeningsformandens grundbog tidligt i det 20. århundrede.

På den gamle seddel stod også 6 vigtige ord fra bogens anbefalinger. Dem har jeg faktisk aldrig glemt. De kunne sikkert være nyttige for nogle i den talende klasse at gøre til deres (og skulle du kunne bruge dem, er du velkommen):

 • stand up,

 • speak up,

 • shut up.

 

,

6 Svar til The ABC of Chairmanship

 1. Ellen maj 19, 2017 at 18:05 #

  Haha, ja – og rækkefølgen er absolut ikke ligegyldig 🙂

  • Jørgen maj 19, 2017 at 19:41 #

   Deri har du ganske ret.

 2. Stegemüller maj 21, 2017 at 19:33 #

  Genialt. Det vil jeg også prøve.

  • Jørgen maj 21, 2017 at 20:40 #

   Ja, det er et godt råd.

 3. Donald maj 23, 2017 at 02:19 #

  Ja, det er gode råd, det er OK at kondensere møderegler. Men skulle man hjælpe sådan nogen som mig og en hel masse andre, som gerne vil sige noget i en forsamling, så skal man jo tilføje nogle regler:

  Tænk før du taler – find sagens kerne, find den kortest mulige fremstilling (det er et studium i sig selv)

  Lyt efter om der er en anden, som siger det samme, og nøjes med at sige “jeg støtter XXX og har (kun) én ting at tilføje” (hvis du altså har en ting at tilføje).

  Der er så mange, som ikke formår at se klart, hvad der er brug for i en forsamling. Desuden er der mange, som har fået kurser i at overtage styringen i en forsamling, – en fagforeningsmand fra Helsingør Skibsværft har fortalt om hvordan man havde nogle KAP’er som trak møderne ud. Det gjaldt for ham om at begrænse taletiden og sørge for at få afstemningerne til at ligge tidligt, inden arbejderne gik hjem (og overlod arenaen til KAPerne).

  • Jørgen maj 23, 2017 at 14:44 #

   Ideelt set forekommer de tre udsagn vigtige, men du har sandelig ret i, at det er noget af en opgave at være mødeleder. Det er vel ikke tilfældigt at jeg husker en artikeloverskrift, der hed Mødelæggelse. Og naturligvis har deltagerne et ansvar for at mødet bliver godt. Jeg tror i øvrigt at alle generationer af mødedeltagere har noget at lære, idet man vel hverken har lært det væsentlige hjemme eller i skolen.
   Det var da altid noget at fagforeningsmanden havde gennemskuet KAPernes hensigt.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes