Tråde på marken

WP_20170311_004Forleden dag lagde jeg mærke til et fænomen, som jeg ikke kunne huske jeg havde set før.

Da jeg gik tur og nød det gode solskinsvejr, kom jeg til at kigge på en fjerntliggende pløjemark. Den så ud som var den belagt med is, idet solen gav genskin. Jeg kunne hurtigt indse, at det måtte være en illusion.

Lidt længere fremme sås det det samme på en mark, der lå nærmere, og jeg forsøgte mig med at fotografere fænomenet med mobilens kamera.

Det bedste af billederne ses til venstre.

Man kan ane hvad jeg taler om, dels til venstre for den direkte solstråle og dels i den. Hvorfor billedet antager en rød farve forrest, ved jeg ikke. Det så ikke sådan ud i virkeligheden. Det er nu lige meget, idet det jo ikke er det der er interessant.

Jeg opdagede hvad jeg tror det, nemlig nogle lange, tynde tråde, der blafrede i vinden, idet jeg kunne se enkelte af dem lige hvor jeg stod og fotograferede.

Er det edderkopper, der har spundet disse lange og mangfoldige tråde på marken? Eller er det et helt andet fænomen? Er der nogen der har viden herom, er forklaringen velkommen.

/Jørgen

8 Svar til Tråde på marken

 1. Eric marts 14, 2017 at 21:21 #

  Jeg taber ofte tråden, men ikke på dine kanter, så der må være en anden forklaring.

  • Jørgen marts 14, 2017 at 21:51 #

   Vi må se om løsningen dukker op.

 2. Farmer marts 15, 2017 at 06:54 #

  Det er edderkoppespind. De små dyr spinder en tråd og bruger vinden til at blive transporteret rundt. De optræder i millionvis.

  Når vi om morgenen starter markarbejdet kan det give en pudsig effekt, når man kører igennem med et redskab og derved bryder spindene.

  Jeg havde et blogindlæg i 2015 med billede, som viser før og efter-effekten:

  http://farmer.smartlog.dk/p–h-jtryk–post1511017

  • Jørgen marts 15, 2017 at 12:03 #

   Det regnede jeg også med, og jeg mente nok du kunne give et svar, men jeg huskede ikke at du havde skrevet herom. Tak for linket, som viser fænomenet meget illustrativt.

 3. Ellen marts 15, 2017 at 12:24 #

  Det virker fuldstændig eventyragtigt, når man ser disse store mængder af små spind. Jeg ser det tit i Sverige om morgenen, når de er fyldt med dugdråber.

  • Jørgen marts 15, 2017 at 15:43 #

   Ja, det er meget fint. Jeg må da også have set fænomenet tidligere, men husker det åbenbart ikke. Naturen er forunderlig.

 4. Donald marts 21, 2017 at 13:34 #

  Jeg vidste med det samme, hvad det var, – det er mere end 10 år siden at jeg så dette fænomen så tydeligt første gang.

  Hvad værre er, der er også små – meget små, og vanskeligt opdagelige – edderkopper indendørs, som spinder tråde i mine døre, så når jeg går igennem, kan jeg pludselig mærke noget, der kilder lidt, og så er det umuligt at få væk igen!

  Frem med støvsugeren. Så sent som i går måtte jeg tage fat med støvsugeren, og i dag må jeg give hele huset – lofterne! – en omgang med støvsugeren!

  Ellen fortæller om den situation med dug, hvor det er mest synligt, men sådan som du har set det – i modlys henover marken – er det også et tydeligt fænomen.

  • Jørgen marts 21, 2017 at 17:16 #

   Det der overraskede mig var omfanget af fænomenet. Der må have været et meget stort antal edderkopper.
   De er ikke rare at have indendørs, edderkopperne du skriver om. Det er nok ikke muligt at komme af med dem, fordi de er så små, antage jeg. De burde kun opholde sig ude.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes