Vand og vandhul på marker

Når man går tur, går man i et landskab. Hvis man altså går turen på landet. Ellers gør man det måske i et byskab. Medmindre man helst er helt fri for at vide hvor man går, jvf. dem der går og glor på en skærm.

Jeg går ofte tur i et landskab og det er muligt at se vidt omrking undervejs. Landskabet forandrer sig uafladeligt. Turen kan sagtens være den samme, men ingen tur er som den forrige eller som den næste. Nogle dage skinner solen, andre ligger skyerne lavt, nogle dage er markerne grønne, andre nypløjede. Osv.

Donald er er af de bloggere, der ofte skriver om landskaber og vandskaber ledsaget af illustrative billeder. Det er i det mindste Donald jeg kommer til at tænke på, når jeg ser vandhullet på marken og fladvandet på en anden mark, jvf. billederne herunder.

Vandhul på mark ved Salløv

Når jeg går på Salløvvej, har jeg en fin, lille sø mod syd. Sø er måske så meget sagt, men et vandhul er det. Efter den megen regn i den seneste tid, er der også lidt vand for enden af søen, hvor der ikke plejer at være vand. Det ser ikke ud til den har afløb, men skulle jeg en dag træffe ejeren, må jeg spørge ham herom. Han kommer jævnligt, parkerer sin bil og går ned til vandhullet med sin hund.

Søen ligger 31.24442100524902 meter over havets overflade. For nu at være pedantisk nøjagtig.

Vand på mark ved Salløv

I retning mod Salløv kan man se en grå stribe på marken. Det er vand, der har samlet sig her. Vandet har samlet sig her fordi højden over havet er 27.80109596252441 meter. I nærheden er højden 29.37172317504883 meter.

Det lader sig fint gøre at finde både vandhullet og træerne man ser på marken før Salløv ved at se på Earth på Google Maps.

Billederne er i øvrigt taget på Salløvvej 33.93426132202148 meter over havets overflade.

Det er rart at vide at kommende havvandsstigninger vel næppe når hertil.

Forleden´googlede jeg “kort med højdekurver” og jeg fandt frem til en service, der viser hvor højt man er over havets overflade. Google Maps højdeservice kaldes det, og her er et link dertil: http://www.microformats.dk/kort/diverse/gmapielevation.html

Jeg er ikke klar over hvorfor der dog skal være så umådeligt mange decimaler efter kommaet, men det har sikkert betydning i nogle tilfælde.

Når jeg nu havde fundet denne informationsmulighed, måtte jeg lige finde ud af, hvor meget man går opad bestemte steder her. Hjemmefra er der 12 højdemeter opad. Kirken ligger ½ meter højere.

Jeg måtte naturligvis også finde ud hvad højdeforskellen er mellem Niedermauern og Obermauern i Virgental. Det plejer være målet for en dejlig gåtur, når man lige er kommet dertil. 192 meter er højdeforskellen.

, ,

18 Svar til Vand og vandhul på marker

  1. Stegemüller januar 31, 2016 at 12:46 #

    Sikke et herligt nyt legetøj, det havde jeg ikke set før. Jeg kan nu oplyse, at Hvidovre Kirke ligger 8,8 meter over havets overflade, men min egen adresse ligger 60 cm. lavere 🙂

    • Jørgen januar 31, 2016 at 14:24 #

      Det er nemlig et fint instrument. Kirker har det vist med at ligge højest – og det gælder åbenbart også i Hvidovre. Gode øjemål må de have haft da kirkerne blev byggede.

  2. Eric januar 31, 2016 at 13:28 #

    Interessant link – man kan slet ikke lade være at udforske! Jeg sætter endnu mere pris på elcyklen nu, hvor jeg ved, at der mellem hjemmet og arbejdspladsen er en højdeforskel på ca. 32 meter.

    • Jørgen januar 31, 2016 at 14:27 #

      Det er det. Forstår fint at man let kan komme til at glæde sig over et og andet, når man n ser, hvorledes man uden hjælpemidler tidligere måtte spise mere rugbrød for at klare strabadserne. Måske er der også enkelte bakker undervejs, der også kræver sit.

  3. Donald januar 31, 2016 at 22:11 #

    Den højdeforskel ved Virgental er faktisk mere end “Himmelbjerget” (som også er mindre end Kullen (Kullaberga på svensk) som er ca. 225 meter på det højeste. 🙂

    Tusind tak for at du tænker på mig – det er jo rigtigt at det er forskelligt hver gang, men der er også en anden ting, som er vigtigt at huske og lade gå videre til næste generation, synes jeg, og det er at “læse landskabet”, forstå hvad det er for et arbejde, planteavleren har lagt i afgrøden og skelne mellem vandhuller, som er der hele tiden (små moser) og vandhuller, der skyldes manglende eller dårlig dræning – som Geus og Farmer skriver vil Danmark blive til en muddepøl hvis vi ikke dræner 🙂

    • Jørgen februar 1, 2016 at 09:33 #

      Jeg tænkte faktisk det samme, nemlig at højdeforskellen i Virgental er større end det højeste punkt i Danmark bortset fra Storebæltsbroen.
      Velbekomme. Ja, det er meget vigtigt at der er forståelse for hvorledes landskabet er blevet som det er og hvad der er foretaget for at vi kan udnytte jordens godt. Og jeg så også godt det indslag om at vi skal være opmærksomme på grundvandet i de kommende år.

  4. Ellen januar 31, 2016 at 23:40 #

    Herligt link! Tak for det. Nu kunne jeg endelig få slået helt fast, hvor højt Den Stråtækte ligger (3,44 moh), og én gang for alle med konkrete tal kunne få aflivet folks påstande om, at vi vil kunne blive oversvømmet. Huset har stået her siden 1780, så man har selvfølgelig vidst, hvad man gjorde, og der skal smelte temmelig meget is, før vi kommer til at stå under vand.

    • Jørgen februar 1, 2016 at 09:21 #

      Det er nemlig et interessant link – og godt I ikke skal sidde med fødderne i vand.

  5. Jan februar 1, 2016 at 00:29 #

    Jeg har lige i denne weekend været i Esbjerg og besøge knægten og svigerdatteren. Jeg lagde mærke til, under hele turen hen over Sjælland, hen over Fyn og i Jylland, at der sørme er rigtig meget vand på markerne alle steder. Jeg tror aldrig at jeg har bemærket så meget vand på markerne på en tur til Jylland, også årstiden taget i betragtning. Landskabet må være helt mættet med vand.

    • Jørgen februar 1, 2016 at 09:19 #

      Jeg tro du har ganske ret i at jorden er mættet og at der står meget vand på markerne rundt omkring.

  6. Pia februar 1, 2016 at 19:45 #

    Er interessant kort, og som de flesre andre, har jeg nu også undersøgt hvor højt, eller snarere lavt vi bor. 1,43 moh. Nok til at vi aldrig er blevet oversvømmet. At vi, som alle andre, er ved at drukne i vand lige nu er en helt anden sag.
    Vi var nemlig på en lille søndagstur for at se hvordan landskabet sp ud. Der var vådt og oversvømmet, men der har før set værre ud.

    • Jørgen februar 1, 2016 at 20:56 #

      Det er ikke ret meget over havet i bor. God I aldrig er blevet oversvømmede. Jo, landet er vådt pt.

  7. Pia februar 1, 2016 at 20:00 #

    Hhmm, hvor mon min kommentar blev af?
    Jeg havde bl.a. skrevet at vi bor 1,43 moh. (lavere end Allan mener at have læst et sted) Efterfølgende blev jeg interesseret i hvor lavt de huse, der altid bliver oversvømmet, ligger. Det forstår jeg så ikke, for flere af dem ligger mere end 3 moh.
    Nå, det er ikke alt man skal kunne forstå.

    • Jørgen februar 1, 2016 at 20:58 #

      Aner ikke hvor kommentaren forsvandt hen, men jeg har nu ikke gjort noget for at få den frem.
      Med alle de decimaler burde kortet vel være ret nøjagtigt. Har du forstørret kortet meget før du har målt?

  8. Pia februar 2, 2016 at 18:20 #

    Ja, jeg har forstørret kortet, men der mangler en del veje på kortet, så det kan godt være svært at ramme det helt rigtige sted. Vores vej er dog med. Går jeg over vejen og ned ad bakken til skrænten ud til vandet, er der efter bakken stadig en meter ned ad skrænten til vandkanten. Om et hus der ligger nede i vandkanten, siger kortet at det ligger 3 moh, så noget stemmer ikke.
    Jeg kan også finde huse, hvor det ser ud til at stemme ganske fint.

    • Jørgen februar 7, 2016 at 15:35 #

      Det lyder ikke så godt, hvis en metode, der anvender så mange decimaler, ikke er nøjagtig. Lad os ikke håbe vandet stiger for meget.

  9. Farmer februar 3, 2016 at 19:35 #

    Tak for linket!!
    Det kan være til megen hjælp, når der skal kæmpes med kommunen om at få dem til at lave de oprensninger de er forpligtigede til.
    Tit ligger der nemlig ganske udførlige gamle kort fra Hedeselskabet eller andre drænsfirmaer, som angiver vandspejlshøjder.

    Der er i disse år en uforståelig hang til at bringe dette land i en tilstand af total forsumpelse.
    Princippet med grundmurede huse baseres på et velfungerende omfangsdræn og veje skrider ganske enkelt ud uden en veldrænet vejkasse under asfalten.

    Den med de mange decimaler er helt betydningsløst i alle de sammenhænge jeg kan komme på. Har man højden inkl. millimeter har jeg meget svært ved at se, hvad de efterfølgende decimaler skal gøre godt for.
    I langt de fleste tilfælde er cm. fint.

    • Jørgen februar 7, 2016 at 15:39 #

      Godt hvilket metoden kan være til praktisk gavn så vort land på passende vis kan blive drænet, både på marker med mulige ål, om huse og ved veje. Jeg tror nu heller ikke de mange decimaler kan have nogen praktisk betydning.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes