Zedlach – sommerferie 2012, afsnit 5

Den første uge i Virgental var præget af flere advarsler om torden end vi husker fra tidligere. Sådan en dag var også denne. Vi valgte derfor at køre til Zedlach (over Matrei in Osttirol) og gå en tur op gennem Zedlacher Paradies, en meget berømt lærkeskov med vældig mange gamle og store træer. Skulle vejret blive dårligt, kunne vi relativt hurtigt komme tilbage til bilen igen.

Det blev det – men om eftermiddagen var det lidt bedre, og vi gik langs Isel til man kan gå op til Virgen. Det gjorde vi, hvilket giver sved på panden og øget puls.

En måned senere var der netop på denne vej ikke til at gå. 4. august var der et vældigt mudderskred som drønede ned gennem Firschnitzbach, der løber gennem Virgen og ned til Isel. Nederst har jeg indsat en video, som jeg har fundet.

Virgental set fra Zedlach

Man går naturligvis ikke på asfaltvej hele tiden, men lidt.

Lærk

Et lærketræ af en vis størrelse var faldet og blevet skåret over for at give plads på vejen. Nedereste del af træet er i baggrunden.

Zedlacher Paradies

Her er sandelig et billede af mig – for at angive lidt om træets størrelse.

P1020081

Der var en kæmpe svampevækst på et såret træ, her i hovedhøjde,

Svamp på lærk

og her højere oppe. Ved lidt eftersøgning ser det ud til at svampen en en svovlporesvam, Laetiporus sulphureus.

Zedlach

Zedlach i gråvejr i 2012,

Østrig 2011160

og i solskin i 2011.

Juletræ ved Isel

På eftermiddagens tur til Virgen, faldt blikket på et juletræ ved floden,

Altankasseblomster

og en meget flot altankasse.

Har du nogle minutter kan det anbefales at se lidt på følgende video af det omtalte mudderskred, der på østrigsk hedder Murenabgang.

Flere videoer kan findes på YouTube.

4 Svar til Zedlach – sommerferie 2012, afsnit 5

 1. Ellen september 2, 2012 at 15:24 #

  2012 var vist året med det ikke-helt-så-gode-sommerferievejr, men vi har da vist alle fået os en god ferie alligevel.
  Jeg tror Østrig har rekord i smukke altankasser.
  Flotte svampe og kæmpelærk.
  Addr for et mudderskred – stakkels dem. Det må ikke være sjovt at skulle skovle alt det pladder væk bagefter. Det virker meget mere ødelæggende end ‘bare’ vand, men det er sikkert det samme.

  • Jørgen september 8, 2012 at 10:47 #

   Lidt småkedeligt vejr i Østrig generer ikke meget, altankasserne er smukke også i regn. Jo, det må være slemt med sådan en gang mudder i forhaven, men formentlig har man prøvet det før.

 2. Donald september 9, 2012 at 16:53 #

  Det var da godt at du har manden med på det ene billede af det oversavede lærketræ! Det er jo et enormt træ! Masser af gode planker og plader til møbler 🙂

  Svampebilledet er lige til en svampebog, så flotte naturbilleder bør man passe på og dele via fx. wikipedia – der mangler ofte gode billeder til Wikipedia artikler.

  • Jørgen september 10, 2012 at 11:59 #

   Ja, der måtte illustration til. Træerne i Zedlach er enorme, som svampene. Hvilken svamp mon det er? Burde måske, som påpegete, gøres tilgængelig.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes