Badenvin

ABC Scandinavia er nu nået til B i 3. omgang. Jeg forsøger mig med tysk vin.

Der er meget at skrive om med B, fx Beerenauslese fra Bad Krozingen, en by i Bereich Markgräflerland i Baden, jvf. billederne.

Det meget store vindistrikt Baden har en udstrækning på godt 400 km. Det begynder nord for Heidelberg og ender ved Basel – med “afdelinger” i Tauberfranken hen mod Würzburg og ved Bodensøen. Området er inddelt i 11 Bereiche, så vidt jeg husker, hvoraf det nævnte Markgräflerland er det sydligste.

Bad Krozingen vinKører man i bil mod Frankrig kører man formentlig et pænt stykke på Autobahn A5. Her kører man mellem Vogeserne, Rhinen og Schwarzwald. På skråningerne finder man vinmarker.

Badenvin

 

Min indgang til vin fra Baden var et besøg i BadenvinBad Krozingen i arbejdsmæssig sammenhæng i 1979. Siden har jeg besøgt Bad Krozingen nogle gange, og som det kan ses har en af de købte vine været en 1976er Bad Krozinger Steingrüble Beerenauslese med fine anerkendelser. Da flasken, som forlængst er tom, er en lille flaske med en stor etiket, må der flere billeder til at vise den noget overbroderede flaske. Jeg husker ikke indholdet, men det har givet været en prægtig oplevelse. Druen er i øvrigt Ruländer.

En af de mere særprægede flasker jeg har gemt, er flasken med informationen om at der er tale om en Affentaler Spätburgunder Rotwein fra 1985.Affentaler vin

Man kan til stadighed få vin med aben, der omklamrer flasken, men der lever naturligvis ikke aber i Affental.

Der kan være god grund til at holde ind og forsyne sig med lidt Baden-vin, hvis muligheden betyder sig – eller måske ligefrem holde ferie i ormådet. Er man i Alsace er det nærliggende at køre en tur over grænsen og se lidt nærmere på Kaiserstuhl, hvor fremragende producenter kan findes.

Bemærker man tilfældigvis Ehrenstetten (ikke langt fra Bad Krozingen), anbefales det at købe et par flasker af følgende grund:

Macht die Frau ein Donnerwetter, trink ein Virtel Ehrenstetter.

Her er linket til B.

2 Svar til Badenvin

  1. Ellen december 30, 2011 at 09:57 #

    Du er en guldgrube af viden om tyske vine – vi kunne godt bruge dig som guide dernede engang 🙂
    Jeg elsker disse overbroderede, tyske etiketter med ‘gotisk’ skrift.
    De bedste tyske vine er man nødt til at købe dernede, for de bliver sjældent eksporteret, har jeg indtryk af.

  2. Jørgen januar 5, 2012 at 21:52 #

    Efterhånden kan en del gode vine købes i Danmark – prøv Allan Hansen i Roskilde, Det tyske vinhus. Ring først.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes