Castell i Franken

ABC Scandinavia er nu nået til C i 3. omgang. Jeg skriver om tysk vin.

Med C kunne være skrevet om Cochem, men valget er faldet på Castell. Jeg var der i 1986 og har været forbi en enkelt gang siden.

Hvor finder man Castell?

Castell 3

Er man i bil på vej mod Østrig, kører man fra A7 til A3 på niveau med Würzburg, og snart derefter er afkørsel 75. Ikke langt fra motorvejen ligger Castell. Hold ind og nyd det nysselige landskab, køb en flaske Franken-vin i Bocksbeutel, kør tilbage til A3 og fortsæt turen – eller kør mod Iphofen og nyd landskabet lidt længere. I Iphofen kan man køre stilfærdigt ad landevejen mod Nürnburg – og først siden køre ud på den noget hektiske A9 mod München.

Castell er en by af beskeden størrelse. Der ligger et slot, der blandt mange andre aktiviteter dyrker vin. Egentlig er navnet lidt mere omfattende: Fürstlich Castell’sches Domänenamt.

Billederne tog jeg i 1986.

Castell 2På det første orienteres gruppen, der deltog i en international vinkonkurrence om vindyrkningen i Castell. Jeg tror det foregik øverst på det vinbjerg, der hedder Kirchberg, men jeg er ikke ganske sikker. Når jeg tror det, skyldes det, at vinmarkerne der ses på det næste billede ned mod nogle af byens huse er Kirchberg.  Måske er det øverst skrå stykke en del af marken Schlossberg, nemlig den del af denne mark, hvorpå man dyrker Silvaner.

Marken i baggrunden, den med de tydelige veje, er Kugelspiel. De nævnte marker er alle det der kaldes enkelmarker, Einzellage, altså navngivne vinmarker, der nævnes på etiketterne.

På det sidste billede ses Kugelspiel igen, og det er nogenlunde tydeligt at se på de nederste billeder, at skråningen i forgrunden er ganske stejl, og dermed langt mere arbejdskrævende at passe end det fjernere vinbjerg. Følgelig er det nogenlunde til at forstå at vinenes pris vil være forskellig.

Castell 1

Her er et link til et billede af de Castellske vinmarker. Hold curseren over markerne og navnet kommer frem.

Det er tydeligt at se markerne på billederne her og grafikken dér.

Her er linket til andres C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Svar til Castell i Franken

 1. Donald januar 6, 2012 at 23:48 #

  Interessant at se det tyske vindyrkningsområder. Det er også fascinerende – synes jeg – at tænke at det er tæt befolket område, for der ser jo ud til at være god plads, langt mellem byerne, store marker som næsten er bedre end natur 🙂 Er det meste hvidvin eller er der lige meget rød/hvid?

  Det er smukke billeder!

 2. Jørgen januar 7, 2012 at 12:55 #

  Tak, Der er mest hvidvin i Tyskland stadigvæk, men rød vin vinder frem – og man laver god rødvin, der i nogle forbindelse mageligt slår Bourgogner. Markerne har været udsat for hvad man kalder Feldflurbereinigung – en bearbejdning af kulturlandskabet så det bliver bedre egnet som vindyrkningsområde.

 3. Donald januar 8, 2012 at 00:36 #

  Tak for supplement, Jørgen. Markbunds-bearbejdning, eller noget, det er åbenbart en god ide. På det øverste billede ses skov eller tæt løvtræsbeplantning, så de har åbenbart også et ønske om at der er lidt variation, om det så er regerings- eller lokal-forordninger 🙂

  • Jørgen januar 8, 2012 at 18:22 #

   Jeg tror denne markbundsbearbedning bl.a. har haft med lettelser af arbejdet i markerne at gøre. Det er ikke alle marker der er egnede til vindyrkning – og der skal jo gerne være tale om “sydvendte skråninger” af hensyn til maksimal udnyttelse af sollyset.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Franken « Kort og godt - januar 24, 2012

  […] danskere kører igennem området, og som jeg skrev tidligere (Castell) kunne det være en god ide at give sig lidt tid og se nærmre på området, byerne og […]

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes