Hesede Skov

Familiens vandrelaug har atter været på tur. Vi gik en tur i Hesede skov ved Gisselfeld – med start og slut ved Villa Gallina.

Det er sandelig mange år siden jeg sidst har været på de kanter – formentlig er det 38 år siden.

Hesede skov er en dejlig skov at gå en eller flere ture i. Ruterne er afmærkede og overkommelige. Det går op og ned, landskabet er ikke just pandekagefladt her.

På turen rundt kom vi forbi skovens arboret, Paradishaven. Denne del af skoven er fra 1813, idet Hesede Panteskole blev grundlagt for 200 år siden. Her er mange endog meget store træer og en betydelig mangfoldighed. Planteskolen leverede i mange år botaniske sjældenheder vidt og bredt omkring.

Her følger et par indtryk fra en aprilstur gennem skoven.

P1050451

Der er mange søer i skoven, herunder karpedamme. Nogle søer har konstruerede afløb og på billedet herunder anes niveauforskellen.

P1050452

I Paradishaven kunne denne fine bark ses – men der var ikke noget navneskilt ved neteop dette træ (tror jeg).

P1050450

En mangestammet bøg ses herunder. Den kaldes også en musebøg fordi den formodes af være en følge af at mus har samlet et forråd af bog, der ikke er spist men spirret så tæt ved hinanden, at stammerne efterhånden er vokset sammen.

P1050459

Ved søen ved Villa Gallina tiggede dette herlige par mad. Hvad mon det er for fugle?

P1050477

12 Svar til Hesede Skov

  1. Rasmine april 14, 2013 at 10:35 #

    En skov med afmærkede ture! Det lyder som noget, jeg tør kaste mig ud i 🙂

    Spændende fugle. Jeg har aldrig set noget lignende 😉

    • Jørgen april 14, 2013 at 11:16 #

      Mærkerne var måske ikke altid lette at finde, men vi gik kun store skovveje. Der er et kort, som kan downloades ved søgning på “ture i Hesede skov”. God tur. Det bliver spændende om nogen kender fuglene – måske er de i virkeligheden husdyr.

  2. Ellen april 14, 2013 at 11:26 #

    Hesede skov er fin; vi er der med jævne mellemrum.
    Gæssene (ænderne?) kendte ikke engang John …

    • Jørgen april 14, 2013 at 19:29 #

      Nemlig, jeg tror vi skal prøve den med blade på.

  3. Stegemüller april 14, 2013 at 20:23 #

    ‘Musebøg’ sikke et herligt udtryk; jeg kan lige forestille mig, hvordan de mange bog lå der og spirede der ved siden af hinanden, og at der blev en hel masse træer ud af det.

    Det er da en herlig tur, I har haft i skoven. Det kan jeg godt savne ved at bo i byen.

    • Jørgen april 14, 2013 at 20:29 #

      Ja, det er sjovt at tænke på, hvad der er kommet ud af musenes sankearbejde – og nu er der en masse huller i nogle af stammerne, så stære – eller hvem der bruger redehuller i træer – kan bo der. Det var en herlig tur – masser af regn på vej dertil, men tørvejr på fodturen. Du må tage en fodtur gennem Valbyparken – først den ene vej og så den anden!

  4. Inge april 14, 2013 at 22:04 #

    Sikke en dejlig tur I har været på, de to svømmefugle kender jeg overhovedet ikke, håber nogen kan hjælpe.

    • Jørgen april 15, 2013 at 07:36 #

      Det var det. Ænderne er – som Farmer skriver herunder – moskusænder.

  5. Farmer april 14, 2013 at 22:24 #

    Ænderne er moskusænder. En type tamand med god kødprocent.

    Måske har bøgen, for jeg tror kun der er tale om ét individ, fået sit udseende af at den har været stævnet samtidig med at rødderne er blevet blotlagt ved at jorden med årene er skredet ned af skrænten.

    Jeg tvivler nemlig på, at bøge der fremspirer så tæt kan lade være med at udkonkurere hinanden; men muse-historien er da også fin.

    • Jørgen april 15, 2013 at 07:41 #

      Tak for opklaringen af at de er moskusænder, mit gæt på at det var husdyr (tamænder) holdt nogenlunde.
      Når jeg skriver om muse-bøgen er det ikke noget jeg selv har fundet på, men har læst om det i den pdf-fil jeg refererede til i mit svar til Rasmine. Da jeg skrev det, tænkte jeg, at det nu alligevel var lidt mærkeligt at musens forråd var så spredt som det må have været.
      Takket være dit tidligere indlæg, Farmer, om stævningsskov, forstår jeg nu ubesværet hvad du mener med at træet er stævnet og har reageret som stævnede træer gør, nemlig sender flere stammer op.

  6. Pia april 19, 2013 at 19:56 #

    Vi må se om ikke vi kan få en tur der, når der er blade på træerne. Hesede er notere ligesom Hedeland 🙂
    Jeg har lige løbet alle familiens vandreruter igennem, altså her på skærmen. Nogen kender jeg og andre er bestemt et besøg værd.
    Tænk at have et rigtigt familievandrelaug, det er da næsten misundelsesværdit. Heldigvis kan man godt vandre uden at have stiftet sådan et.

    • Jørgen april 21, 2013 at 10:03 #

      Ja, der er mange gode steder – som du jo også kender mange af selv. Man behøver nu ikke have et familiens vandrelaug for at vandre, men det har betydet af færre eller flere af os har gået nogle gode ture sammen og i øvrigt været sammen på denne uforpligtende måde. Vi er nu noget op på 21 ture siden december 2010.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes