Marienkirchturm Wismar

Den sidste miniferie gik til Wismar. Det var i de varme dage omkring 22. maj 2012. Wismar er en dejlig by at besøge – med mange bygninger med gavle så flotte, en havn og en fortid som svensk fra 1648 til 1803 (1903).

Byens vartegn er Marien-kirkens tårn, som står alene tilbage efter at resten blev ramt af bomber i slutningen af krigen og bortsprængt som følge af beskadigelsen i 1960.

Tårnet er 80 meter højt og det ses meget ofte hvor man end befinder sig.

Marienkirchturm Wismar

Her set fra torvet.

Marienkirchturm Wismar

Og fra en gade.

Marienkirchturm Wismar

Som det ses er uret renoveret i 1981.

Marienkirchturm Wismar

Og forresten også i 1881, og måske en gang til, men jeg har ikke et billede af den 3. side. Uret er fra 1647.

Hvor stort tror du det er? Den lille viser er 2.40 meter og den store 3.30 meter (hvis jeg husker centimeterne rigtigt). Det er da ikke så lidt, og det er svært at forstå når man ser uret i bybilledet.

Marienkirchturm Wismar

Hvordan byggede man sådan et tårn i 1300-tallet? Man fremstillede et hjul og sendte folk ind i det med besked om at gå, som det ses af bogillustrationen fra medio 1300 jvf. en informationstavle. Mon de to herrer tænker det er godt det ikke er dem?

Marienkirchturm Wismar

2 Svar til Marienkirchturm Wismar

  1. Donald juni 19, 2012 at 13:13 #

    Hvor er det flot! Jeg var ikke klar over at tyskerne havde opfundet “hejseværker”, men som barn har jeg mange gange set gammeldags stilladser i København, hvortil man brugte taljer til at hejse sten, mørtel, og så videre, op.

    Det var en helt total nyhed, da man på Kongens Bryghus byggede en silo af beton, hvor stilladset blev rammen omkring støbningen af jernbeton-afsnit, og når det var færdigt, blev stilladset hejset op – etc.etc. De første “højhuse” i København var Bellahøj beboelse, som ligger højt (du kender det måske) og som var bygget af elementer. De er vist rimeligt gode. De første højhuse baseret på stålkonstruktioner må have været Codan-huset og Hotel Europa, som er fra ca.1955 og ligger for enden af H.C.Andersens Boulevard ved Havnefronten.

    Billede nr. 1 fra torvet kan give en fornemmelse af tårnets overvældende impressivitet (undskyld mit danske) i en by med lave huse.

    • Jørgen juni 19, 2012 at 14:24 #

      Jo, jeg huskede rigtigt da jeg skrev visernes længde. Selv urskiven er 5 x 5 meter. Det er da noget.
      Det var velsagtens en meget smart måde at løfte byggematerialerne op, men sikkert hårdt at gå i hjulet.
      Jeg kender alle de nævnte bygninger i København, men har ikke meget ide om, hvorledes de er bygget – så tak for informationen.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes