Sproglig bevidsthed

For kort siden skrev Hanne et indlæg om uhæderlige menneskers forsøg på at presse penge af folk for at låse deres ved lusk krypterede filer op igen.

Det kan fx ske ved at man “kommer til” at klikke på et link i en mail, der foregiver at komme fra Post Nord, idet man orienteres om, at man har en “uforløste pakken” til afhentning, men man skal altså lige klikke på luske-linket for at få nærmere besked.

Det er nøjagtig den kombination af hjælpeløst dansk og klik-handlingen, der får mig til at skrive en smule om sproglig bevidsthed.

Ideen om, at stavefejl og andre sprogfejl kan være ligegyldige bare man forstår betydningen, må antages at medføre, at nogle lidet sprogligt bevidste mennesker kommer for skade at klikke på linket. Det ville de måske ikke gøre, hvis der dukkede en forestilling op om, at det lyder underligt med “uforløste pakken”, så underligt, at en stop-reaktion snarere end en klik-reaktion fulgte.

At aktivere en kritisk sproglig bevidsthed må være meget ønskværdigt i blandt andet den nævnte forbindelse.

,

8 Svar til Sproglig bevidsthed

 1. Lene marts 26, 2016 at 09:33 #

  Det kan vi kun være enige om, og så er det også godt at være lidt langsom på fingeren, når det gælder at trykke ja/ok, så man giver sig selv lov til at tænke sig om en ekstra gang 🙂

  • Jørgen marts 27, 2016 at 08:21 #

   God ide at være lidt besindig på tastaturet.

 2. Rasmine marts 26, 2016 at 10:25 #

  Et (for mig) helt nyt argument, som man skulle tro ville have en bred appel!

  • Jørgen marts 27, 2016 at 08:22 #

   Det ville jo være rart – jeg tror “man” har en vældig opgave for sig med at lære fra sig om dette.

 3. Stegemüller marts 26, 2016 at 10:47 #

  “Uforløste pakken” og lignende er så tåbeligt, at alene det, bør få folk til ikke at klikke. Jeg er helt enig med Rasmine i at dette er et – også for mig – nyt argument, altså det med at undgå den slags skrammel ved at lære sig at være bevidst om sproget.

  I øvrigt har jeg læst, at man skal klikke *tre* gange inden det går helt galt, men det findes der masser af mennesker, der gør.

  • Jørgen marts 27, 2016 at 08:23 #

   Det kunne jo være det virker med lidt merbevidsthed om sproget.

 4. Ellen marts 26, 2016 at 18:33 #

  Jeg skrev også for et stykke tid siden om de uforløste pakken, men jo flere der ser dette, jo bedre.
  Dit argument var også et nyt for mig, men det er et godt argument!
  Det kunne ønskes, at dansklærere ville begynde at anvende den slags argumenter anskueliggørelse for at at ungerne skulle begynde at interessere sig for at lære at stave (og læse) korrekt.
  Jeg læser ofte, at det er fordi, de unge – eller ‘man’ i det hele taget – ikke læser særlig meget, at der er ord og vendinger, de ikke kender eller bliver gode stavere. Hvad der skal til for at få folk til at læse mere, ved jeg ikke.

  • Jørgen marts 27, 2016 at 08:26 #

   Jeg søgte lidt på vendingen, der faktisk hedder “du har uforløste pakken”, hvilket ikke gør det bedre.
   Ja, dette kunne være glimrende anskuelsesundervisning.
   Ad det sidste: Det er ikke altid nok at man vil noget, men skal ville det.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes