Stereokinese

Har du tænkt på, hvad du ser, hvis du står stille i en park, have eller for den sags skyld i en skov og kigger ind i bevoksningen. Ser man, når man står stille, på blade, grene og kviste, er det meget vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at se hvilke grene, kviste og blade der hører til hvor. Det hele er et virvar.

Hvis du derimod går i en skov, eller bevæger dig lidt i forhold til en busk, du er tæt ved, er det helt anderledes. Det lader sig let gøre at finde ud af, hvad der hører til hvor. Dybdesynet virker ved bevægelsen.

Dette kaldes den stereokinetiske effekt.

Hvorfor skriver jeg nu om det?

Forleden var jeg gået med ind i en genbrugsbutik. Det er sjældent jeg finder noget af interesse, men blikket faldt dog på en bog: “Stereokinese. Et eksperimentalpsykologisk studium af synsoplevede figurbevægelser”. Forfatteren er Frede Knudsen. Bogen er hans disputats fra 1974. Han var en af mine lærere tidligt i psykologistudiet.

Han skriver allerførst i bogen: “Udtrykket “stereokinese” skal i denne afhandling betegne ethvert tilfælde af dybdesyn, som er betinget af registrerbare bevægelser”.

Herefter citeres Hermann von Helmholtz, der meget levende beskriver hvad der sker når man bevæger sig i en skov. Bogen hedder Handbuch der Physiologischen Optik. Den er fra 1896 og det omtalte står på side 779 nederst. Det lader sig fint gøre at finde bogen og siden på nettet.

Når man således bevæger sig igennem en skov, vil det man ser “være i bestandige indbyrdes bevægelser, de (såkaldte) parallaktiske bevægelser eller sysvinkelbevægelser”. Det er i dette bevægelssmønster “de objektivt registrerbare betingelser for stereokinesen er at søge”.

Da det er lidt besværligt at rende rundt i en skov og høre hvad forsøgspersoner oplever, skriver Frede Knudsen: “Men disse betingelser kan naturligvis ligeså godt etableres for en iagttager i ro”, hvorefter det omtales hvorledes den synsoplevede dybde ved bevægelse ses på en billedflade, der, hvis bevægelsen altså ophører, ikke giver anledning til oplevet dybdesyn.

Der anstilles en lang række eksperimenter, som jeg ikke skal forholde mig til, og jeg tror heller ikke jeg læser bogen. Men sjovt var det at finde den. Jeg har set at den kan købes antikvarisk for 200 kr. Hvis en læser gerne vil eje bogen, er den til salg og sendes portofrit. Pris kan sikkert forhandles en smule, idet jeg kun gav 10 kr. for den.

Lige nu har jeg det sådan, at jeg hyppigt lægger mærke til stereokineseeffekten  – og jeg synes da du skulle prøve at lægge mærke til forskellen på at se, hvorledes virvaret, der opleves når man står stille og ser på træerne, ændrer sig når man bevæger sig. Ellers kan effekten ses meget tydeligt i følgende video (efter en mulig annonce) på “ugens illusion”.

,

10 Svar til Stereokinese

 1. Rasmine oktober 8, 2015 at 09:38 #

  Interessant! Det skal da prøves.

  • Jørgen oktober 8, 2015 at 12:04 #

   God fornøjelse.

 2. Stegemüller oktober 8, 2015 at 12:26 #

  Tænk det har jeg da aldrig nogen sinde tænkt på. Sikke klog man kan blive af at blogge og læse andres blogs.

  • Jørgen oktober 8, 2015 at 16:53 #

   Det er nemlig lige det man kan.

 3. Ellen oktober 8, 2015 at 20:01 #

  Så lærte vi noget igen i dag.

  • Jørgen oktober 8, 2015 at 21:08 #

   Stormskaden har sørget for bevægelsen.

 4. Pia oktober 8, 2015 at 22:54 #

  Et helt nyt ord for mig. Sådan har jeg aldrig opfattet skoven. Jeg må kigge nærmere efter næste gang.

  • Jørgen oktober 9, 2015 at 08:23 #

   Du vil ikke være i tvivl.

 5. Inge oktober 9, 2015 at 11:37 #

  Nu har jeg lært et nyt ord.. Tak for det. 🙂

 6. Jørgen oktober 9, 2015 at 12:05 #

  Man kan ikke lære ord nok! Velbekomme.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes