Trocken eller tør, tysk vin

ABC Scandinavia er nu nået til T i 3. omgang. Her drejer det sig om tysk vin.

På tyske vinetiketter ses ofte betegnelsen trocken. Det betyder, at der i denne vin er mindre end 9 gram restsukker pr. liter. Restsukker er den sukkermængde, der er tilbage efter gæringen. Vinen kan være gæret helt ud, således at der ikke er restsukker i.

På tilsvarende vis skal der stå halbtrocken på etiketten, hvis vinen indeholder mellem 9 og 18 gr. restsukker pr. liter. Er den lieblich, med over 18 gr. restsukker, står det ikke på etiketten.

Her følger en illustration.

Grauer Burgunder

Vinen en Qualitätswein trocken 2011 fra Rheinhessen. Den anvendte drue er Grauer Burgunder. Etiketten er i realiteten bagetiketten, idet der skal anføres mere end dette herpå. Det ses på næste billede.

Grauburgunder 2011

Her kan man især hæfte sig ved at vinen er aftappet i Mosel. Havde det været en enkelt vinbonde selv, der havde tappet vinen, havde der stået Erzeugerabfüllung.

Der er også angivet det såkaldte Amtliche Prüfungsnummer – det lange tal efter A.P. Nr. Dette er udtryk for, at det er denne vin, der er i flasken. Den har været gennem en laboratorietest og en sensorisk test (smagt af kyndige smagere) og – hvis godkendt – tildelt dette nummer.

Det kan være vigtigt at holde sig for øje, når der er tale om en rigtig billig frikadellevin, som den nævnte. Jeg har købt den nogle gange i et tysk supermarked, Penny Markt, og synes jeg har fået god nok vin for pengene. Men jeg har også oplevet, at den pludselig var en anden, som ikke smagte godt. Heldigvis købtes kun en enkelt. Det betyder, at nummeret kan medbringes og er det det samme bør vinen også være den samme. Er det et andet, er det en anden vin, også selv om alle andre informationer på etiketten er den samme.

Skal jeg nævne prisen på denne uhøjtidlige hverdagsvin? 1,99€ – ca. 15. kr.

Her er linket til andres T.

5 Svar til Trocken eller tør, tysk vin

 1. Rasmine maj 1, 2012 at 08:47 #

  Det var dog fantastisk, siden det lyder til, at vinen faktisk er drikkelig!

  • Jørgen maj 1, 2012 at 10:58 #

   Det er selvsagt ingen stor vin, men en ganske uhøjtidelig en til hverdagsbrug. Pointen er også at der er lidt at spare på husholdningsbudgettet, hvis man ikke drikker pris.

 2. bjorgnin maj 1, 2012 at 22:41 #

  Heisann!

  Kunnskapen om vin er mangelvre her i huset. For oss finnes det tre typer vin: ikke drikkendes, helt grei – og den vil vi ha mer av: ja, takk, fyll opp!
  Har alltid ønsket at jeg kunne mer om vin….
  ;:OD)

  • Jørgen maj 2, 2012 at 07:35 #

   Kendskabet til vin er ingen mangelvare, når man finder ud af om en vin hører til i en af de tre kategorier, blot er det vigtigt ikke at finde for mange af første og sidste slags!

 3. bjorgnin maj 1, 2012 at 22:41 #

  Rettelse: mangelvare…

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes