Utrolige riesling

ABC Scandinavia er nået til U i 3. omgang, og som vanligt er det om tysk vin.

U er ikke det letteste bogstav at skrive om. Der findes enkelte byer, hvoraf nogle er mere kendte end andre, der kunne være en mulighed, men, inspireret af Søren Franks vinanmeldelse i Fri i Berlingske i dag, vil jeg gerne gøre opmærksom på rieslings utrolige karakterfuldhed, som hr. Frank betegner den. Den er en af vin-stjernerne, riesling-druen.

Prøv selv. Gå i kommende uge i SuperBest og køb et par flasker af Dr. Loosens Mosel-Riesling kabinett 2011 fra enkeltmarken Graacher Himmelreich. Den kan købes for 80 kroner flasken ved køb af 6 flasker. Vinen er hverken tør eller halvtør, men lieblich, altså med en sødme betinget af over 18 gr. restsukker pr. liter, men velsagtens fornemt balanceret af syren i vinen.

Lad dig ikke skræmme af sødmen, men gør dig nogle erfaringer. Som Frank siger – til thai-mad eller ikke alt for kraftige, salte oste.

Gem og glem i øvrigt et par af flaskerne i bunden af det køligste skab du har, eller hvad du ellers bruger som vinkælder, og når du finder dem om en årrække, vil du formentlig have en fint udviklet riesling med petroleumskarakter og andet guf. Så har du med riesling at gøre. Søren Fransk siger den ligger rigtigt i munden – og det er ugens testvinder med 5 stjerner af 6 mulige.

Dr. Loosens vine får i øvrigt altid en pæn omtale, og jeg har da også selv med fornøjelse købt og drukket nogle af dem tidligere, som fx følgende:

Dr. Loosen Riesling

Her er linket til andres U.

8 Svar til Utrolige riesling

 1. Ellen maj 5, 2012 at 21:03 #

  Riesling er bare godt, og selv om det kan lyde underligt, er netop petroleumssmagen/duften et rigtig godt karaktertræk.
  Og så er det en yderst elegant etiket.

  • Jørgen maj 6, 2012 at 08:20 #

   Antallet af fine riesling-oplevelser er stort, og opbevaringspotentialet giver gode muligheder for at opleve smagsændringer over tid.

 2. Donald maj 6, 2012 at 04:23 #

  Det lyder ikke ligefrem tillokkende: Med petroleums-smag … men sådan som du taler godt for den, så må der jo være noget ved denne U-trolige vin 🙂

  • Jørgen maj 6, 2012 at 08:24 #

   Det ER tillokkende, men er naturligvis ikke det samme som at drikke petroleum. Riesling er mere diskret. Vin lugter ikke af vin, men af alt mulig andet, som fx den silvaner der gav en association til en gammel kogt høne i min mormors køkken.

 3. Donald maj 6, 2012 at 11:55 #

  Jeg har aldrig kogt en høne! Men jeg husker også at min mor kogte høner, meget større end dagens kyllinger, og at det kunne resultere i hønsekødssuppe, hønsekød i lidt forskellige udskæringer m.v. Men jeg kan ikke lige associere til hvidvin endsige Riesling. Jeg kan lige akkurat smage en slags frugtaroma i de friskeste sødeste hvidvine, og en slags eddike-smag i rødvine, men jeg bryder mig ikke om eddike-smagen 🙂 Det, som jeg går efter i rødvin er måske det, som andre ville kalde den billige friske vin – det tror jeg.

  • Jørgen maj 6, 2012 at 12:24 #

   Den vin jeg talte om var med i en smagning to gange – og associationen var den samme begge gange. Det var slet ikke nødvendigt at smage den anden gang for at vide, hvilken vin det var. Jeg skal på ingen måde prale af hverken smags- eller lugtesans, men i øvrigt er det en god ide altid at lugte til en vin inden man smager på den. Min kone kalder vist din foretrukne rødvin “let drikkelig” – og heldigvis skal man bare gøre som man synes, når det drejer sig om vin. Dog synes jeg ikke man skal se på en flaske med kendermine og sige “den ser god ud”. Det er ikke sikkert den er det.

 4. Rasmine maj 7, 2012 at 10:25 #

  Jeg kan godt lide at læse om vin – synes, at emnet er interessant – men jeg drikker ikke ret meget vin af den enkle grund, at jeg generelt ikke kan lide smagen! jeg kan for den sags skyld heller ikke lide øl, så det er billigt at invitere mig på en drink 🙂

  Riesling er en af de få typer vin, jeg faktisk bryder mig om, men om jeg nogensinde har smagt en petroleumsriesling, ved jeg ikke. Det kan jo være, at jeg har opfattet det som noget andet. Er der andet, den ‘karakter’ kan sammenlignes med?

  • Jørgen maj 10, 2012 at 19:58 #

   Når en Riesling-vin når en god modenhed gennem års lagring kommer den diskrete petroleumsaroma frem – og den er såmænd ganske dejlig. Drikkes du blot en ung riesling, har du andre oplevelser af aromaen. Husk endelig at rotere vinen i glasset og snus grundigt ind.
   Det er da en god ide ikke at drikke ret meget vin eller øl – alkohol er trods alt et opløsningsmiddel.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes