En nytårshilsen – fra Ecuador

Nej, jeg er ikke i Ecuador.

Overskriften har at gøre med, at jeg for mange, mange år siden lyttede til kortbølgeradio. Det kunne lade sig gøre at høre en række stationer på mine forældres gamle radio.

Når man havde fundet en kortbølgestation og fundet ud af hvilken det var, kunne man sende den en lytterapport, hvorefter man ville modtage et såkaldt QSL-kort.

Jeg husker egentlig ikke, hvorledes jeg fandt ud af, at der var en sender i Ecuador som kaldes HCJB, men faktisk lykkedes det at høre senderen nogle gange trods de ikke sæligt gode modtageforhold (der manglede en god antenne). Adressen på HCJB må jeg have haft. Måske læste jeg en artikel i en avis, hvor den var nævnt. Samtidig må det have været nævnt, at man, hvis man hørte stationen og sendte en rapport, ville blive nævnt i dens nytårsudsendelse på svensk.

Alt gik som det skulle, jeg fandt stationen, skrev en rapport, fik et QSL-kort fra den – og satte mig til at lede efter den nytårsaften. Stationen dukke op, faldt ud igen, men pludselig var den der og – i det korte øjeblik, der var forbindelse, blev mit navn nævnt. Så forsvandt den igen.

Det var voldsomt spændende at det kunne lade sig gøre at høre sit navn nævnt på den anden side jorden.

HCJB findes stadig. Jeg kom aldrig efter den hobby, men jeg har lige set at man på nettet kan høre kortbølgestationer modtaget på et hollandsk universitet og altså derfra videresendt til internettet. Det er en nymodens mulighed, hvis man ikke selv har udstyr og antenneforhold i orden.

Istap

De bedste ønsker for 2016 sendes, med dette vinterbillede fra vinterdøgnet i november, alle, der læser med her.

På gensyn til næste år.

,

17 Svar til En nytårshilsen – fra Ecuador

 1. Eric december 31, 2015 at 16:34 #

  Pudsig historie! Det er sjovt med den slags minder.

  • Jørgen januar 5, 2016 at 13:56 #

   Ja, det er i alle tilfælde en jeg husker.

 2. Ellen december 31, 2015 at 16:37 #

  Man føler sig altså temmelig gammel, når man selv har oplevet den slags ting, som man ellers kun læser om i gamle bøger, og som for ens børnebørn lyder som foregået i stenalderen 🙂
  Godt nytår til dig og hustru ønskes fra os to i Den Stråtækte.

  • Jørgen januar 5, 2016 at 13:58 #

   Ja, jeg må huske at fortælle den videre en dag. Vi takker og siger i lige måde.

 3. Bodil Brændstrup december 31, 2015 at 23:40 #

  Kære Jørgen! Interessant indlæg og tak for dine ønsker. Hav selv et godt nytår med mange glæder og oplevelser!

  • Jørgen januar 5, 2016 at 13:59 #

   Kære Bodil, Tak og velbekomme.

 4. Stegemüller januar 1, 2016 at 02:52 #

  Godt nytår til dig og dine Jørgen, og tak for mange dejlige blogposter i det forgangne år.

  Endelig er her noget jeg er for ung til, nemlig kortbølgeradioen. Jeg er 52 år gammel, men den har jeg ikke rigtig oplevet, men jeg kan godt forestille mig din oplevelse, da du et kort øjeblik blev nævnt fra den anden side af jorden.

  • Jørgen januar 5, 2016 at 14:00 #

   Tak og velbekomme. Ja, det er vist ikke så moderne længere, men meget sjovt var det.

 5. conny januar 1, 2016 at 18:41 #

  Det er utroligt, så langt man kunne komme omkring med sådan en kortbølgeradio.
  Godt nytår.

  • Jørgen januar 5, 2016 at 14:01 #

   Det må man sige. Tak.

 6. Donald januar 1, 2016 at 20:25 #

  Tak for de gode ønsker! Og godt Nytår til dig, også!

  Ja så er fordelen ved Internet i civiliserede områder (med Internet-dækning) til at få øje på, når nu selv kortbølgeradio nu kan opfanges vi net. Men jeg synes man somme tider glemmer at Internettets utroligt mange fordele er kommet fordi ingeniører og opfindere har fundet måder at videresende information i stadig bedre kvalitet og hastighed. Der er stadig steder i Danmark, hvor mobiltelefoner ikke rigtig kan få forbindelse og hvor Internet ikke kan nå.

  Og fx. i Lapland tror jeg at jeg hellere ville have en satellit-telefon – eller kortbølgeradio 🙂

  • Jørgen januar 5, 2016 at 14:02 #

   Velbekomme og tak.
   Ja, det er ret sjovt at det er sådan. Måske kan man sige at radioen er en af forudsætningerne for internettet, eller at rækkefølgen næppe kunne have været modsat.

   • Donald januar 8, 2016 at 22:25 #

    Nej rækkefølgen kunne ikke være anderledes! 🙂

 7. Pia januar 2, 2016 at 10:48 #

  Historien får mig til at tænke på Radio Luxemborg, som jeg var en ivrig lytter af. Der kom og gik signalet også og man prøvede at stille bedre ind på stationen mange gange eller rette på transistorens antenne.
  Gidt nytår til jer også.

  • Jørgen januar 5, 2016 at 14:03 #

   Den hørte jeg også i ny og næ. Tak.

 8. Jan januar 2, 2016 at 23:19 #

  …og også herfra skal lyde dels en tak for mange gode indlæg i årets løb men også et godt nytår til dig og konen 🙂

  • Jørgen januar 5, 2016 at 14:03 #

   Velbekomme og tak.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes