Auslese med glykol

Husker du den østrigske vinskandale i 1985? Det er snart 30 år siden, at nogle få, griske folk blandede en sjat glykol i østrigsk vin for at kunne hæve sødmegraden og konsistensen lidt – og tjene lidt ekstra ganske uretmæssigt.

Jeg købte på det tidspunkt et par flasker i Tyskland,som siden viste sig at være blandt de vine, der var forstærket på den nævnte måde. De kostede kun få mark – og de to flasker Auslese har fået lov at ligge til nu. Vinen var en St. Margarethener fra Burgenland, eksporteret på tank til Alsheim i Tyskland, hvor den er aftappet.

Østrig vinskandale 1985 Østrig vinskandale 1985

Årgangen var 1983, druensammensætningen ukendt, men det fremgår, at det er tale om en kvalitetsvin af en særlig modenhed og plukkemåde. Tak skal du ellers have.

Østrig vinskandale 1985

Jeg smagte på vinen, da proppen var kommet af flasken. Den holdt meget godt og smagte måske mere sødt end man kunne forvente af en så gammel vin. Resten blev hældt ud – som det ses på billedet.

Siden har man vedtaget strenge vinlove i Østrig og der laves fremragende vin. Jeg synes det er en fornøjelse at smage Grüner Veltliner, nationaldruen, og gerne fra Wachau.

INFO:

Læs mere om den østrigske vinskandale 1985.

Læs fx om Domaine Wachau her.

10 Svar til Auslese med glykol

 1. Madame marts 8, 2014 at 15:57 #

  Jeg havde helt glemt skandalen om glykol i østrigsk vin i 1985, men det er jo en frygtelig tanke og må have sat en stopper for Østrigs eksport af vin længe efter. Måske er dine flasker ligefrem blevet et samlerobjekt?

  • Jørgen marts 9, 2014 at 09:33 #

   Den skandale reducerede vineksporten i meget betydeligt omfang. Jeg så efter om der var sådanne flasker til salg, men fandt ingen. Har en hvis nogen skulle være interesseret.

 2. Ellen marts 8, 2014 at 17:11 #

  Jeg husker tydeligt skandalen – ærgerligt, at du lige havde fået købt nogle af disse flasker.
  Er det mon glykolens skyld, at de har kunnet holde sig så længe? Jeg er nemlig lidt imponeret over, at den med sin høje alder stadig er drikkebar.

  • Jørgen marts 9, 2014 at 09:35 #

   Faktisk syntes jeg det var morsomt, at jeg netop havde købt et par af disse flasker, ellers havde jeg ikke gemt dem. Men nu må de ud.
   Jeg tænker frostvæsken har haft en særlig konserverende virkning, ellers burde vinen være gået over for længst og være blevet udrikkelig, idet det jo ikke var en Auslese.

 3. Inge marts 8, 2014 at 21:33 #

  Ja den skandale husker jeg tydeligt, hold da op et postyr det skabte, det var vist en hård omgang for de tyske vinbønder.

  • Jørgen marts 9, 2014 at 09:37 #

   Den var også ret markant, var den, og det var såmænd nok heller ikke sjovt for de tyske vinbønder.

 4. Inge marts 8, 2014 at 21:35 #

  … østrigske vinbønder.. skal der selvfølgelig stå.. 🙂

  • Jørgen marts 9, 2014 at 09:37 #

   Ja, det kan jo ikke afvises …

 5. Farmer marts 10, 2014 at 00:55 #

  Burde du ikke gemme flaskerne, du endnu ikke har hældt i vasken?
  Vil de ikke med årene få samme værdi og status som fejlfarvede frimærker?
  Der følger jo en spændende historie med, når flaskerne sælges om 50 år til en mindre formue. 🙂

  Det var vist rigtig slemt for Østrigs vinexport. Jeg har faktisk ikke købt/drukket østrigsk vin siden, selvom det er dybt uretfærdigt, for de har sikkert mere styr på det end mange andre efter skandalen.

  • Jørgen marts 10, 2014 at 08:11 #

   Jeg må hellere gemme den ene falske jeg har som ikke er åbnet. Den anden blev jo hældt ud, men måske bør den indgå i flaskesamlingen. Kan være der er lidt værdi i disse flasker på et tidspunkt. Historien er spændende nok, men tåbeligt var det.

   Jeg tror eksporten faldt med 95%. Du går glip af gode vinoplevelser hvis du vælger østrigske vine helt fra, så måske skulle du gribe dig selv i at købe en ikke alt for billig flaske ved lejlighed.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes