Johannisberg

ABC Scandinavia er nu nået til J i 3. omgang.

I Rheingau (et af de tyske vindistrikter) ligger en lille by, der hedder Johannisberg. Over byen ligger et slot, Schloss Johannisberg. Dette slot er et af de berømteste når det drejer sig om tysk vin.

Jeg besøgte det i 1986 – og turen dertil er sikkert gået gennem byen.

Her dyrkes vin alle steder – og skråningerne over Rhinen giver fortræffelige Rieslingvine.

Det blev vist ikke til mange billeder i 1986 herfra, idet jeg ikke har fundet et egnet. Imidlertid indgik en flaske i den konkurrence jeg deltog i. Etiketten følger her. Vinen har utvivlsomt været et prægtigt bekendtskab.

Schloss Johannisberg

Som det ses er det en 1976er Schloss Johannisberger Riesling Auslese Rosalack.

På slottet satte man tidligere kapsler i forskellige farver på flaskerne, illustrerende indholdet. Når Farven var Rosalack, var vinen en Auslese. De øvrige farver kan ses på Schloss Johannisbergs hjemmeside.

Der er sikkert mange historier at fortælle om dette sted, men en enkelt skal omtales her. For flere hundrede år siden var det således at man skulle have tilladelse til at påbegynde høsten af Fyrstbiskoppen i Fulda, hvilket var en konsekvens af ejerforholdene. Når druerne var høstklare sendtes et bud til Fulda og når han kom tilbage med tilladelsen kunne høsten begyndes. I 1775 blev han imidlertid forsinket nogle uger, og selv om druerne var begyndt at rådne, valgte kældermesteren at høste dem og lave vin alligevel. Det skulle vise sig at blive en glimrende vin – og vin af sent høstede druer, Spätlese, var dermed “opfundet”. Ved en tilfældighed. Så tak for forsinkelsen. Den rådenskab, der var gået i druerne, var den ædle råd, Botrytis cinerea.

Her er linket til andre deltageres J.

2 Svar til Johannisberg

  1. ilhja februar 23, 2012 at 13:14 #

    Tænkt at man kan lave noget der smager godt ud af noget der er ved at rådne.

    • Jørgen februar 23, 2012 at 16:08 #

      Ja, det er egentlig ganske særpræget, at det er sådan.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes