Emma Gad 1918 – 2018 – 2118

For et par dage siden gjordes ophold i en af disse nymodens butikker, der for en sædvanligvis billig penge sælger folks overflødigheder. Dem er der mange af – både butikker og overflødigheder.

Butikken var af en anselig størrelse og når jeg kommer sådanne steder, kigger jeg på bøgerne. Det kunne jo være der er et eller andet at falde over.

Jeg gik i mine egne tanker og tænkte på, at hvis en eller anden havde lyst til at anskaffe sig en bogsamling, var her gode muligheder. Der var gamle bøger. Der var nyere bøger. Det var mange. Jeg tænkte videre at det jo kunne være det blev moderne igen at have en bog eller to i en bogreol. Det sker måske den dag minimalismen ophører.

Medens jeg således gik i mine egne tanker, faldt blikket på Emma Gads TAKT OG TONE – HVORDAN VI OMGAAS .

Det var et genoptryk fra Gyldendal 2001 af første udgaves første oplag. 10 kr for herligheden var overkommeligt.

Der står mange gode informationer i bogen, som er anvendelige den dag i dag, og selvfølgelig nogle der ikke er.

Imidlertid kunne jeg ikke stå for afslutningen af forordet, der bringes her:

Eet er sikkert. Den Læser, som vil fornøje sig mest over disse Forskrifter, er Den, der om et par hundrede Aar finder denne Bog paa en støvet Hylde i et Bibliotek. Han vil med Fryd kaste sig over den og studere alle disse Skikke, der vil forekomme ham ligesaa snurrige som de, der til vor Moro beherskede Menneskene i længst tilbagelagte Aarhundreder. Og dog – hans Tid vil være ligesaa fuld af nye Former for Menneskers Naragtighed. Kun een Hovedregel for alt menneskeligt Samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine Medmennesker ud fra et godt Hjerte.

Således skrev Emma Gad i 1918 til sin læser i 2118. Jeg læste det midtvejs – i 2018.

,

16 Svar til Emma Gad 1918 – 2018 – 2118

  1. Stegemüller marts 17, 2018 at 16:50 #

    Emma Gad, og jeg gider også: Opføre mig pænt overfor mine medmennesker, vide lidt om bordskik mv.

    Jeg har også en Emma gad, dog ikke så gammel. Det kan være ganske fornøjeligt at læse i den.

    God weekend.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:21 #

      Ja, ordentlighed er en god skik at følge.

  2. Eric marts 17, 2018 at 17:33 #

    Hun var en forudseende kvinde! Din næste bog bliver vel kogebogen “Emma gad – vi gider ikke” af Camilla Plum og en mere 🙂

    Skønt datter af en grosserer og gift med en kontreadmiral var Emma et særdeles progressivt og socialt bevidst menneske, der bl.a. involverede sig i fagforeningsarbejde. En meget interessant person.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:25 #

      Det er såre glimrende når kvinder som Emma Gad deler ud af sine overvejelser. Og det var jo meget fint, at hun ikke blev fru kontreadmial Gad.

      Vi må se hvilken bog jeg siden falder over, men næppe den nævnte.

  3. Anette marts 17, 2018 at 18:29 #

    Sikke et skønt citat

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:26 #

      Det er det – og også kombineret med at vi nu er midt mellem de to yderste årstal.

  4. Ellen marts 18, 2018 at 18:56 #

    Det er da også hyggeligt at trisse rundt i genbrugsbutikker, og selv om jeg stort set kun læser e-bøger, så er der visse bøger, man bare skal have i papirformen – den du fandt, er en af dem.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:28 #

      Det kan være fint at besøge de nævnte butikker, men behovet for at slæbe mere til huse er nu såre beskedent. Men det sker – og forhåbentlig fjernes andet i samme åndedrag.

  5. Pia marts 18, 2018 at 22:47 #

    Jeg har også Emma Gads bog om takt og tone, men det er godt nok mange år siden jeg har læst i den. Visse ting ændrer sig, og noget vil vare evigt, håber jeg.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:29 #

      Jeg tror du har helt ret i din sidste formulering.

  6. Donald marts 19, 2018 at 10:03 #

    Den udgave kan jeg huske blev omtalt med stor respekt af en anmelder, fordi den viser, at Emma Gad ikke (kun) tænkte på kniv og gaffel, men snarere på mennesker og værdighed. Jeg husker at anmelderen omtalte en passage, hvori Emma Gad skriver at hvis man møder en gammel bekendt på gaden, som man ikke har set i nogen tid og er bekendt med at vedkommende har været i fængsel (hvilket jo let kan ske i disse tider …) så bør man hilse først, fordi vedkommende vil føle skam og vil antage, at man ikke ønsker at vedligeholde bekendtskabet.

    Noget i den retning, hun har nok formuleret det lidt bedre.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:33 #

      Ja, den handler ikke kun om kniv og gaffel, men beskriver glimrende hvorledes man kan omgås andre. Man må dog tage hensyn til at den er fra en tid med få telefoner og et godt fungerende postvæsent, men at justere lidt efter nutiden er selvsagt en mulighed.

      Det er et meget godt eksempel du giver – det kan bruges i mange andre situationer.

  7. Donald marts 19, 2018 at 10:05 #

    Forresten har jeg en version af Emma Gad, en redigeret “nutidsversion” hvor alt det gamle er slettet – det er så sørgeligt at læse den slags, tom snak og ingen følelse for hvad meningen er med det hele.

    • Jørgen marts 19, 2018 at 21:33 #

      Det passer mig fint at min udgave er aldeles uredigeret.

  8. conny marts 23, 2018 at 10:01 #

    Pudsigt at du lige læste Emma Gad “midtvejs”. Vi har også et eksemplar stående, som husbonden af og til bruger som inspiration til taler.

    • Jørgen marts 23, 2018 at 17:57 #

      Ja, det synes jeg også. Det er godt at have inspirationskilder.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes