Fradicio ubriaco

Forleden skulle jeg finde ud af betydningen af et italiensk ord. Dertil brugtes google translate.

Moscato d'AstiI sammenhængen kom jeg til at tænke på et par ord på italiensk, hvis betydning jeg lærte på en gymnasietur til Rom i 1961. Det var givet vis den festlige tjener på Hostellum, hvor vi boede, der gjorde et nummer ud af at lære den danske gymnasieungdom, at “fradicio ubriaco” (eller omvendt) betyder vældig fuld (på engelsk blind drunk, så jeg).

Det kan da ikke afvises at vi fik et enkelt glas Spumanti eller to, jvf. etiketten, som jeg havde med hjem og stadig har.

Som sagt ville jeg vide, hvad google ville oversætte ordene til. Ikke uden humor er fradicio ubriaco det samme som “gennemblødt beruset”.

Det er vel ikke en oversættelse der er helt ved siden af.

8 Svar til Fradicio ubriaco

 1. Eric oktober 24, 2015 at 15:57 #

  Det er en udmærket oversættelse. Figurativt kan fradicio også betyde (moralsk) korrupt, som i fx: “una società fradicia e viziosa”.

  • Jørgen oktober 24, 2015 at 19:50 #

   Ja, jeg synes også den er fin, men den får mig nu til at trække på smilebåndet. Tak for uddybningen.

 2. Ellen oktober 24, 2015 at 23:06 #

  Hehe, den var sød. Der er utallige udtryk for at være standerstiv både på dansk og engelsk, så mon ikke også der er det på italiensk og græsk og fransk og … ?

  • Jørgen oktober 25, 2015 at 06:29 #

   Ja, det var den, og der er givet vis mange måder at udtrykke tilstanden på på alverdens sprog.

 3. Pia oktober 25, 2015 at 17:49 #

  Det er vist et udtryk der dækker meget godt over sådan en tilstand.
  Sjovt du stadig har gemt den etiket. Det minder mig om at jeg i min barndom prøvede at samle vinetiketter, men det gik ikke særlig godt. Det var ikke noget mine forældre eller min familie drak andet et par flasker af på et helt år.

  • Jørgen oktober 29, 2015 at 21:07 #

   Ja, det er et meget godt udtryk. Jeg har også en del vinetiketter, men overvejer at scanne dem og slut med det. I mange år har jeg taget billeder af etiketterne, men det er en lidt blegnet interesse.

 4. Donald november 1, 2015 at 05:37 #

  Jeg synes ikke du skal prøve at holde styr på alverdens etiketter, men jeg kan godt glæde mig sammen med dig over den opfindsomhed og den kærlighed, der ligger i etiketter, som skal præsentere produktet godt 🙂

  • Jørgen november 1, 2015 at 09:03 #

   Nej jeg skal ikke holde styr på alle vinetiketter, hvilket jeg heller ikke gør, men nogle giver mindelser om gode oplevelser. Etiketterne er også tidsbilleder.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes