Prognosenøjagtighed

Jeg har meldt mig til en sms-service, hvor besked gives om mindre sjovt vejrlig.

I går fik jeg den første sms. Den fortalte, at der her ville være snestorm mellem kl. 12 og 23 den 23. december 2012.

Kl. 11.55 kunne de første snefnug iagttages – og det blæser hørligt.

Godt gået!

9 Svar til Prognosenøjagtighed

 1. Stegemüller december 23, 2012 at 18:04 #

  Ja det var da helt fantastisk nøjagtigt; de kan altså godt finde ud af det de meteorologer, når de bare tager sig sammen.

  Hyg dig i snestormen.

  • Jørgen december 23, 2012 at 20:46 #

   Nemlig, snevejret er dog ophørt lidt for tidligt, men det er kun godt.

 2. Pia december 23, 2012 at 19:10 #

  Den prognose holdt så ikke stik, hvis du boede her på øen. Her var det allerede snestorm i morges da vi fik øjne, og det har væltet ned hele dagen, så vi har skovlet og skovlet. Nu er der endelig holdt op med at sne, og jeg håber det holder de næste par dage 🙂

  • Jørgen december 23, 2012 at 20:48 #

   Havde du fået en tilsvarende sms havde informationen velsagtens vært en anden. Jeg har også skovlet, men kun lidt.

 3. Inge december 23, 2012 at 19:35 #

  Imponerende.. Vi så samme billede her i aroskild, men det er jo også ret tæt på jer.
  God jul. 🙂

 4. Jørgen december 23, 2012 at 20:49 #

  Ja, det må I have gjort – tak, og i lige måde.

 5. Donald december 26, 2012 at 10:40 #

  Ja, det er interessant, så meget man har forbedret vejrudsigterne gennem forskning og udvidet beregnings-kapacitet gennem de sidste 30 år.

  Jeg husker med lidt forundring at vores vejrmand med sweaterne, Henrik Voldborg, engang fortalte at han selv havde lavet prognoserne i begyndelsen af sin tid som TV-vejrmand. Han havde været stolt, når han kunne forudsige en snestorm, selv om den så kom 300 km. forskudt i forhold til prognosen – for 300 km. er ikke ret meget i vejr-sammenhæng 🙂

  Men danskerne kunne jo ikke se det flotte i sådanne forudsigelser, det vidste han godt!

  Fiskere, flyvere, landmænd og meteorologer med tilstrækkeligt gode observationskort kunne komme med ganske gode vejrprognoser for 50-100 år siden, hvis de indskrænkede sig til kort-tids prognoser, d.v.s. 4-8 timer.

  Fx. vidste ledelsen på Titanic godt at de sejlede igennem et koldt område og kunne risikere isbjerge.

  Også stormvejr kunne forudsiges. Det er mig en gåde, at den militære ledelse 6.juni 1944 ikke udsatte operation Overlord (D-Day) – for der var en voldsom storm, og den blev ved. Den mobile havn (Mulberry), som skulle have været brugt til forsyning og troppetransporter, blev slået i stykker og man kunne ikke “bare lige” bygge en ny.

  Krigsskibene kunne ikke ramme befæstningerne på land, fordi de gyngede for meget, og nogle af projektilerne ramte egne folk. Tabene var enorme, hvilket man ikke ofte nok gør opmærksom på, når man fortæller “succes-historien” om D-Day. Dette, og meget mere, læste jeg på de lokale oprørske museer langs Normandiets kyst i 1984, 40 år efter. Uofficielle, men meget troværdige oplysninger.

  Glædelig 2.juledag 🙂

 6. Jørgen december 26, 2012 at 14:24 #

  Det overblik fik jeg ikke lige lavete, men det er naturligvis rigtigt at mulighederne for forudsigelse er bedrede. Måske skal der en ændring af definitionen af meteorologer til. De er ikke længere sådanne der modsiger sig selv i løbet af et par timer.
  Det har nu også tit undret mig at man ikke udsatte invasionen. Måske er forklaringen den at man ikke gik så meget op i hvor store tab der fulgte af beslutningerne. Det er Ardenner-slaget der får mig til at mene dette, tror jeg nok. Med det fremgår også også af de oplysninger du har set i Normandiet. Jeg tror jeg skal dertil igen.
  I lige måde.

 7. Donald december 27, 2012 at 12:09 #

  🙂

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes