Uge 4 2019

Mandag

Der faldt lidt sne i dag.

sneSå du blodmånen i morges? Jeg gjorde ikke.

Hvis du vil se den næste, anbefales det allerede nu at notere datoen i kalenderen: 31. december 2028.

Tirsdag

Dagen var mest grågrumset som Limpopo-floden.

Onsdag

I dag mindskes bunken af avisudklip, og der bliver kun en lille bunke om sproget tilbage. Ulempen ved sådan oprydning er, at jeg falder over “… og sikre, at danskerne ligger deres varer i kurvene i …” (Berlingske 26.9.2018) og en håndskrevet bemærkning, formentlig hørt i TV, om at “politiet ligger folk i håndjern”.

At det ikke ligger lige for at vide hvornår ligger og lægger bruges rigtigt, er der intet nyt i, men jeg lægger stadig mærke til det. Åbenbart.

Lad mig lige tage denne med (Berlingske 7.10.2018): “… et lang, hvidt spisebord … med plads til ti gæster på de seks Eames-stole”. Velbekomme.

Torsdag

Undertiden ser jeg News & Co. Det afhænger bl.a. af studieværterne. De overgearede slukker jeg for.

Denne eftermiddag havde man et indslag (om skolevalget 2019) med formanden for VU, Jakob Sabroe. Det var en udsøgt fornøjelse at høre hvorledes denne unge mand talte. Med en klar og tydelige stemmeføring i et passende tempo, formåede han med vægt at kommunikere sit budskab til modtagerne af det. Det er der naturligvis andre der kan, men i de talte medier er det en alvorlig mangelvare, idet alt for mange ikke evner denne afgørende disciplin.

Fredag

Det danske herrehåndboldlandshold slog franskmændene så eftertrykkeligt i semifinalen, at det forlyder at danskerne i mere end 1000 landskampe aldrig tidligere har ydet en sådan pragtpræstation.

Som jeg muligvis har nævnt, har jeg fået Kristeligt Dagblad gratis i denne måned.

Der er ingen anden avis der har så god en avislyd, som når man bevæger netop denne avis. Det er sjovt at blive mindet om hvorledes lyden af en avis skal være.

I dagens Kristeligt  Dagblad var et længere interview med tidligere chefpsykolog Svend Aage Madsen, der bl.a. har beskæftiget sig med fødselsdepressioner, herunder mænds, og mænds sundhedstilstand og måder de forholder sig til den på. Der er grundlag for forbedring al den stund mænds overdødelighed er fire gange stå stor af kræft og dobbelt så stor af diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Svend Aage Madsen påpeger at der intet står i handleplaner om hvorledes denne overdødelighed nedbringes.

Lørdag

Clara Tauson vandt Australian Open i tennis for juniorer.

Søndag

Danmark vandt verdensmesterskabet i et i Danmark for mere end 100 år siden opfundet spil: håndbold.

Sejren var markant.

Før kampen var der en vis nervøsitet at spore. “Har Danmark peaket?”, spurgte en studievært et par eksperter.

“Hvafornåed?”, sagde den ene ekspert.

“Peaket”, sagde studieværten.

“Nåe”, sagde eksperten, hvorefter peaket blev brugt 4-5 gange. Ingen fandt på at sige “toppet”. Nå, pyt, spillerne havde ikke just toppet. Holdet ydede endnu en pragtpræstation mod Norge.

, , , ,

20 Svar til Uge 4 2019

  1. Eric januar 28, 2019 at 11:35 #

    Bare jeg kunne skrive: “Der faldt lidt sne i dag”. Her falder der meget, stædigt og vedholdende. Fruen cyklede på arbejde i morges, men det er nok tvivlsomt, om hun kan cykle hjem.
    Sproget er en evig kilde til underholdning og (til tider) græmmelse. Tekst-TV (læs: Ritzau) er ofte leverandør af tudser. Med de ret skrappe krav, der stilles på journalistuddannelsen, tænker jeg undertiden på, hvor mange af journalisterne der egentlig har taget uddannelsen.

    • Jørgen januar 28, 2019 at 16:29 #

      Her er det ikke begyndt at sne, men der forventes lidt, hvilket er ganske unødvendigt.
      Jeg håber fruen kommer godt hjem.
      Lidt mere omhu ville vel betyde at nogle af de sporglige tudser ikke ville slippe igennem. Man bør jo ikke have så travlt at man ikke opdager den med de 10 gæster og de 6 stole. Det er ikke så længe siden at en undersøgelse viste at journalistelever havde overraskende mange fejl pr 1000 ord. Så der er grundlag for forbedrin, hvad enten man er faguddannet journalist eller ej.

  2. Madame januar 28, 2019 at 11:52 #

    Nakkehårene stritter, når jeg ser ligger brugt i stedet for lægger.
    Og det er ret flot, hvis der er plads til ti gæster på de seks Eames-stole 🙂
    Jeg er spændt på, hvad du synes om Kristeligt Dagblad. Jeg holdt ved efter en gratis måned og får nu avisen fredag og lørdag, men alle dage kan læses på nettet. Der er mange vældig gode artikler.

    • Jørgen januar 28, 2019 at 16:33 #

      Ja, det forstår jeg godt – og det er en kilde til stadig undren at arbejdsgiverne ikke udarbejder en A4-side med sprogfejl man ikke vil acceptere.
      Jeg synes faktisk godt om KD, men har fravalgt det fordi vil knapt overkommer de aviser vi holder, men det er egentlig en skam fordi jeg godt kan lide avisen. Jeg må lige se hvad de to dages avis koster, thi det kunne jo være …

  3. Ellen januar 28, 2019 at 12:55 #

    ‘Avislyd’ – godt ord – man ved præcis hvad du mener – i hvert fald de lidt ældre af os.
    Jeg bliver nødt til at udvikle både blind- og døvhed for ligge/læggefejl, for jeg får knopper hver gang det siges eller skrives forkert. Jeg forbliver dog nok seende/hørende, desværre … i hvert fald indtil jeg heller ikke kan se eller høre noget andet.
    Så du Løvens Hule sidste gang? Her var der også en ung mand, der smeltede alles hjerter – også de benhårde løvers. Alt håb er ikke ude endnu 🙂

    • Jørgen januar 28, 2019 at 16:46 #

      Ja, det er et godt ord. Det slog mig at jeg godt kunne lide avislyden, der er så fin. Ingen anden avis er lavet på samme papir, ikke af dem jeg kender.
      Som en skrev i et læserbrev i dag, måtte han slå ord op anvendt i en artikel – og problemet var at han ikke kom videre med læsningen. Ligge/læggefejl forstyrer ikke så lidt.
      Jeg ser ikke Løvens Hule, men det er glædeligt at ikke alle falder i højhastigheds- og mumlefælden.

  4. VenterPaaVinBlog januar 28, 2019 at 13:23 #

    Haha, så fik han dét ord på hjernen – godt de endte med at gøre det med stil :p

    • Jørgen januar 28, 2019 at 16:48 #

      Ja, det var sikkert ikke gået sådan med toppet, og det var sandelig en overbevisende sejr holdet leverede.

  5. Stegemüller januar 28, 2019 at 20:37 #

    Jeg er sprogtosse og i sin tid nysproglig, hvor vi lærte at “lægger” tager genstandsled, men det gør “ligger” ikke. Hvor svært kan det være? Åbenbart meget svært for det både udtales og skrives konstant forkert.

    Det er skønt med de ti gæster på de seks stole. Det ville jeg gerne se.

    Du vil garanteret blive glad for avisen (KD). Jeg havde den de otte år, jeg var i menighedsrådet, og jeg synes, den har en meget fin og bred dækning af mange emner.

    Du må have en god aften.

    • Jørgen januar 28, 2019 at 21:51 #

      Ja, det er mærkeligt at det er så svært at kende forskel på ligge og lægge. Stolene burde være fanget ved gennemlæsning af artiklen.
      Jeg synes godt om KD, men det bliver for meget eftersom vi ikke vil opgive de aviser vi holder.
      Tak i lige måde.

  6. Stegemüller januar 28, 2019 at 20:41 #

    Øv jeg skrev en lang kommentar – nu er den væk. Har du mon alligevel fået den?

    Dit stylesheet er forsvundet.

    Det er da mærkeligt.

    • Jørgen januar 28, 2019 at 21:53 #

      Kommentaren var ikke forsvundet her. Stylesheetet er ikke forsvundet her, men jeg tømmer cache – og håber det virker .

  7. Stegemüller januar 29, 2019 at 09:54 #

    Det er sørme mystisk at det sker jævnligt, og åbenbart bare for mig. Næste gang vil jeg prøve at huske, at kommentaren *ikke* er forsvundet.

    • Jørgen januar 29, 2019 at 11:09 #

      Det er ikke så længe siden det også var sådan her, og jeg forstår ikke hvorfor.

  8. Pia januar 31, 2019 at 21:24 #

    Ligge og lægge problematikken skurer også i mine øjne og ører, både i skrift og tale.
    Jeg så heller ikke blodmånen. Det var overskyet og ikke muligt.

    • Jørgen januar 31, 2019 at 22:01 #

      Ja, det er ikke så godt med ligge og lægge, og det undrer mig at der ikke stilles krav om at få det lært, så det ikke forstyrrer i TV og andre steder.

  9. Donald februar 2, 2019 at 06:54 #

    Sukh … politiet ligger i håndjern … er jeg den eneste, der får associationer til noget andet?
    Der er nogle paraleller til ligge og lægge, transitive og intransitive verber, – men ikke helt så tydelige: sidde og sætte fx.

    • Jørgen februar 2, 2019 at 16:58 #

      Åbenbart.
      Der er desværre intet nyt i at de transitive og intransitive verber driller. En del må mangle sprogligt gehør.

      • Donald februar 2, 2019 at 23:33 #

        Det kan også iagttages i engelsk-sprogede fora på Facebook (hvorigennem jeg har rigelig adgang til at se hvordan både native speakers og tillært engelsk bruges. Lie, lay mv. Teach og learn kan somme tider ses blandet sammen, men learn er forresten ikke intransitivt, blot er objektet, hvis det findes, ikke en person, men et stof, et lærebogsstof fx.

        • Jørgen februar 3, 2019 at 10:27 #

          Det har vist altid været et problem både her og hisset. Det forekommer mig at Dahlerup omtalte problemet i sin sproghistorie i slutningen af 1800-tallet.
          Det der generer mig er at alt for mange ikke siger det rigtigt i de talte medier, og at det tilsyneladende ikke bekymrer på rette sted.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes