Uge 9 2019

På Køge station har man nu sat elmaster op og trukket køreledninger, således at fremtidens el-tog kan køre via såvel Ringsted som Næstved, når de – via Køge Nord station – kommer fra København. Det er godt med valgmuligheder, skulle der ske noget på den ene af strækningerne, som hindrer togdrift i en periode.

Køge station

Jeg får nyhedsbreve fra Banedanmark for at følge lidt med i hvorledes det går med den nye bane København – Køge – Ringsted. Af seneste nyhedsbrev fremgår at banen åbner i maj. Det fremgår også, at der bliver en del problemer (kaldet udfordringer) for pendlerne på Sjælland mv. i den kommende tid, idet mange sporarbejder mm giver begrænsninger i togdriften. Men – det bliver bedre engang. Og arbejderne udføres for at “modernisere og fremtidssikre de sjællandske jernbanestrækninger til at imødegå fremtidens behov”. Det må man glæde sig over. Det citerede illustrerer i øvrigt brugen af pendulordet imødegå. Hensigten er vel at imødekomme fremtidens behov ved aktiviteterne, og det kan altså angives ved brugen af ordet imødegå.

Martsviol

Martsviolerne tog forskud på foråret ved at blomstre på vinterens sidste dag, den 28. februar. Der er sikkert ikke noget at sige til det med det forårsagtige vejr de sidste to uger har budt på – med tangering af varmerekorden fra 1990 på 15,8°. Mon ikke varigheden af det milde vejr er meget usædvanligt?

Uge 9 i punktform:

  • I artikel i Berlingske tales onsdag og torsdag om ‘ungdomspartiet’, jf sidste uge. Har jeg misforstået noget? Åbenbart. Ordet er optaget i Den Danske Ordbog i 2018 og angives at være en politisk organisation … Jeg bøjer mig for dette sproglige makværk.
  • For første gang nogensinde har jeg siddet i bilen medens den blev vasket. Det var som et kort skybrud.
  • Hurra – nu har jeg lært at ° er Alt 248.

, ,

16 Svar til Uge 9 2019

  1. Eric marts 4, 2019 at 11:18 #

    Dansk er en svær en, og dit eksempel fra nyhedsbrevet er meget illustrativt. Jeg hæfter mig også ved, at de fremtidssikrer for […] fremtidens behov. Godt at få slået fast, at det ikke er fremtidssikring for fortidens eller nutidens behov.

    ° kan også skrives med ALT+0176 (på det numeriske tastatur)
    ² med ALT+0178
    ³ med ALT+0179

    Jeg brugte disse tegn en del i skriverier på arbejdet.

    • Donald marts 4, 2019 at 12:36 #

      Ja på en microsoft maskine. På den opsætning af Linux Mint, som jeg bruger for tiden, er det ctrl+shift+u og derefter tallet. Det forstår browseren, Ikke alle applikationer accepterer den tastemåde. og forresten får jeg ? ved \u0176, Gad vide hvad det er for et problem, jeg har her!

      Jeg må ty til andre applikationer for at få fx. +36.0°C og derefter cut-paste til browseren. Hmmm …

      • Jørgen marts 4, 2019 at 17:04 #

        Det er ikke altid let at forstå hvad der sker – håber du finder løsningen.

  2. Jørgen marts 4, 2019 at 12:05 #

    Dansk er ikke let, nej, og det ville være godt for det læsende folk hvis det skrivende ville komme lidt mere i tvivl end tilfældet er. Jeg tænkte ikke over, at det havde været tilstrækkeligt at sikre fremtidens behov ved aktiviterne. Heldigvis fandt ingen på at fremtidssikre fremtidens behov fremdadrettet.
    Jeg kan se at jeg har haft en tilbøjelighed til at glemme 0 når jeg har søgt at erindre tegnene, og jeg tror jeg husker Alt+248 pga talrækken.

  3. Kristine marts 4, 2019 at 12:19 #

    Kan man gradbøje grader? Åbenbart, dog er der stor forskel på 15,8 C, F, K med flere, men ud af konteksten er det forståeligt, ligesom “imødegå fremtiden” og “ungdomsparti” i dine eksempler.?
    Mvh.

    • Jørgen marts 4, 2019 at 17:31 #

      Tak for påpegningen af kontekstens betydning for forståelsen.
      Jeg kan ikke umiddelbart finde ud af om jeg skulle have skrevet 15,8°C eller 15,8 °C, men jeg har set på dmi.dk at lufttemperatur angives med ° uden C og vandtemperatur med °C. Om det så betyder at vi i Danmark angiver °C uden C når det gælder luftens tempertur, ved jeg ikke.
      Det er ret bøvlet at vi på dansk har imødegå og imødekomme, som betyder noget forskelligt, og det er klart nok at teksten i nyhedsbrevet ikke antyder at imødegå betyder “stille sig i vejen for”.

      • Kristine marts 4, 2019 at 18:11 #

        Med mellemrum mellem tal og måleenhed. Du skriver vel hverken 100m, 12timer, 2kg eller 13år. At DMI skriver uden angivelse af temperaturskala er deres (fejlagtige) valg. Grader uden angivelse af skala er en geometrisk måleenhed.
        Dansk er sjovt: At gå i møde er ikke det samme som at imødegå og at komme efter, der iøvrigt har flere betydninger, er heller ikke det samme som at efterkomme.
        Mvh.

  4. Donald marts 4, 2019 at 12:32 #

    Mellem ordene “imødegå” og “imødekomme” er der en slags semantisk parallellitet, så det er vel ikke så underligt, at den oprindelige betydning af “imødegå” er gledet ud, forsvundet.

    Jeg vil umiddelbart tro at DSB-forfatteren ville have brugt ordet “tackle” eller “fremtidssikre de Sjællandske Jernbanestrækninger så man er parat til at klare eventuelle driftsforstyrrelser”.

    Men når man vil skrive hele sætninger bliver det ofte lange sætninger.

    Det minder mig om at jeg med en vis undren og beundring har set hvordan Amerikanske nyheds-klip, video’er på YouTube, bruger kortformer og nydannelser for at gøre sætningerne kortere og mere kontante (eller skal vi sige overskuelige).

    • Jørgen marts 4, 2019 at 18:00 #

      Hvis den oprindelige betydning af imødegå er forsvundet, burde ordet slet ikke bruges, og det ville i eksemplet betyde at imødekomme ville være det nærliggende ord at bruge.
      Det kan let blive vanskeligt med lange sætninger. Jeg tror ikke jeg kender de nyhedsklip du har set.

      • Donald marts 15, 2019 at 15:31 #

        At et ord skifter mening – somme tider til den stik modsatte mening – er en beklagelig ting ved sproget, som man jo selvfølgelig bør være opmærksom på, og som man i mange tilfælde bør undgå.

        Det var så en indledning til et par exempler på ord, som har skiftet mening: temmelig, rimelig, …

        Jeg slår lige op i Wikipedia, og finder en længere liste:

        Klamphugger, Strømer, patetisk – og der er flere. Nogle af dem er temmelig overraskende 🙂

        • Jørgen marts 16, 2019 at 14:36 #

          Det er selvfølgelig ikke godt, at det at få en ordentlig en på kassen af en bjørnelab skulle være positivt, men sådan er det gået med bjørnetjeneste.

          Man kan let komme til at falde i staver over sproget, jf bødkerudtrykket.

  5. Madame marts 4, 2019 at 16:22 #

    Jeg havde nok bare kopieret for eksempel 5° fra vejrtjenesten yr.no 🙂
    Dejligt at se blomstrende violer igen. De er ikke så langt i min have, men her er til gengæld mange blomstrende dorthealiljer.

    • Jørgen marts 4, 2019 at 18:03 #

      Smart løsning.
      Ja, det er dejligt der er gang i plantevæksten.

  6. Ellen marts 4, 2019 at 17:16 #

    Det er tidligt i år – jeg har ‘små blå drenge’ (scilla) og også dorthealiljer. Påskeliljer og tazetter står på spring.
    Jeg bruger, som Eric, Alt0176 for ° og kan ikke få Alt 248 til at virke – jeg har en almindelig pc med numerisk tastatur. Alt0247 er ÷ og godt at vide, hvis graderne er gået under 0 🙂
    Endelig er der også maskinens lille ‘Character Map’, som man kan sætte fast ind på nederste bjælke; så har man altid de almindeligste (og mange ualmindelige …) specialtegn lige ved hånden til at kopiere ind i sin tekst.

    • Jørgen marts 4, 2019 at 18:05 #

      Lad os ikke håbe der kommer for meget frost, som vel kan forstyrre fornøjelsen ved de mange fine blomster vi kan vente at se.
      Tak for information om specialtegn.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes