Yerkes-Dodson loven

ABC Scandinavia er nu nået til y i anden omgang.

Yerkes og Dodson foretog for meget længe siden et eksperiment med hvide mus, der skulle lære at finde ind i et bestemt rum i en kasse, hvori de var anbragte. Til dette brugtes elektriske stød af lavere, middel og højere styrke.

Det viste sig at musene, der stimuleredes med middel strømintensitet bedst lærte at finde ind i det rette rum.

Det blev grundlaget for formuleringen af den lovmæssighed, der er kendt som Yerkes-Dodson-loven. Det skete i 1908.

Loven siger, at  sammenhængen mellem præstation (performance) og arousal (stress) følger om omvendt u-kurve, således at indlæringen, præstationen, er bedst ved middel arousal (opmærksomhed, vågenhed) og mindre ved mindre og højere arousal.

Jeg har tegnet loven her:

Yerkes-Dodson

Kurven ser ikke sådan ud altid. Den kan være skubbet mod venstre (krævende kognitive opgaver) og mod højre (simplere og mere udholdenhedskrævende opgaver), jvf. psykologibasen. De første kræver mindre og de sidste mere arousal for at blive udført.

Her ses i øvrigt, hvorfor det – noget forenklet – er muligt at gå ned med stress. Tager man hele turen gennem kurven fra venstre mod højre, ses det at effektiviteten falder når middelstressniveauet er nået og derfra øges – og det ender med at man går ned med flaget . Det handler med andre ord om at passe godt på at holde et passende stress- eller arousalniveau for at kunne yde passende på højt niveau.

Her er linket til andres ytringer.

6 Svar til Yerkes-Dodson loven

 1. Malys Krok november 13, 2011 at 22:50 #

  Selv om du forklarer dette på en god måte, var mye som jeg ikke forstår meg på,men noen ganger tror jeg at jeg føler meg som en stresset hvit mus! Og så er jeg egentlig ikke glad for forskning på de små skapningene..
  Takk for din hilsen! Ønsker deg en fin ny uke der du bor!
  -Margit-

  • Jørgen november 22, 2011 at 22:11 #

   Det er heller ikke let at omsætte til hverdagen – men det ser nu ud til at passe i nogle situationer. Musene klarer sig, tror jeg!

 2. Anna Marie november 15, 2011 at 11:31 #

  Jo, den gyldne middelvej er et godt princip.

  • Jørgen november 22, 2011 at 22:12 #

   Netop.

 3. bjorgnin november 16, 2011 at 23:23 #

  Heisann!

  Huff, jeg klarte å tråkke i salaten sist mandag. Jeg spurte en kollega som sist uke hadde vært oppe til noen prøver i videreutdanning, om hvordan det hadde gått (ho er skarp, så jeg hadde ingenting å frykte i så måte) og fortsatte: Du er jo så samvittighetsfull og pliktoppfyllende, pertentlig og grundig, så du må passe på å ikke legge for mye press på deg, det kan lett utvikle seg til stress, vet du!
  På slutten av dagen fikk vi beskjed om at kollegaen var blitt sykmeldt for 14 dager.
  Hadde jeg bare ant at jeg traff spikeren på hodet, ville jeg heller sjøl hatt blå finger…. om du forstår!
  Veldig interessant forskning ;:OD)

  • Jørgen november 22, 2011 at 22:14 #

   Jeg tror du har bidraget til bevidsthed hos din kollega, og bevidsthed er nødvendigt for at kunne forholde sig lidt anderledes til for store egenforventninger og andres tilsvarende. Så det var fint du ikke slog på din finger, men på sømmet!

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes