Württemberg

ABC Scandinavia er nu nået til W i 3. omgang og atter er det om tysk vin.

Vindyrkningsområde Württemberg er Tysklands 4. største område. Det er et rødvinsrområde. Mere end 70% af den vin, der fremstilles, er rød.

De mest dyrkede rødvinsdruer er Trollinger, Roter Schwarzriesling. Lemberger og Spätburgunder.

Weinanbaugebiet Württemberg strækker sig ned til Bodensøen og de kendeste byer er Stuttgart og Heillbronn.

At et vindyrkningsområde ligger langs floder er ingen tilfældighed. Der er gode skråninger, der giver en god eksposition mod solen og dens stråler reflekteres yderligere fra flodens vand.

Floden i Württemberg er Neckar og langs 3-4 bifloder dyrkes også vin.

Der er mange små vinbønder i Württemberg og følgelig er der mange andelsforetagender.

Der skulle være gode muligheder for at smage på vinen lokalt, hvis man er der, idet der er ikke færre end 200 vinfester i løbet af et år. Skulle man foretrække en vandretur, har der været en vinvandrervej de seneste 25 år.

For mange år siden var jeg i konkurrencesammenhæng i Württemberg og jeg har fundet et par billeder frem fra dengang.

Jeg tog et foto af en reklameplakat, der tydeligt siger at en kvart liter Württemberger om dagen skulle være en god ide.

Württemberg vin

En tidligere Weinkönigin, hvis navn jeg ikke længere husker, holdt et fint foredrag om områdets vine, og hun ses her sammen med den daværende vindronning.

Württemberg vin

Alle tyske vindistrikter udvælger hvert år en vindronning ved konkurrencer mellem vinvidende døtre af vinbønder. Blandt områdernes vindronninger finder man Tysklands.

Nu begynder det at blive vanskeligt at skrive om tysk vin – faktisk skriver jeg kun om Z, når vi når dertil.

Her er linket til andre deltageres W.

Tilføjelse: Berlingske fortæller i dag, at der er en vinfest i Hamburg fra 27. juni til 14. juli 2012. Den kaldes Stuttgarter Weindorf, og finder sted for 27. gang i Hamburg. Der er 60 udstillere med i gennemsnit 5 vine hver – fra Württemberg og Baden.

Selve Stuttgarter Weindorf finder sted i slutningen af august til knapt midten af september i Stuttgart.

Skulle vejen falde fordi er der muligheder for at gøre sig bekendt med et større udvalg af vine fra Württemberg. Her er derfor linket til Stuttgarter Weindorf, der omtaler begge de her omtalte vinfester.

4 Svar til Württemberg

 1. Donald maj 20, 2012 at 13:30 #

  Man får genopfrisket sin geografi ved at følge rejsen til de forskellige vindistrikter. Det er jo godt! 🙂

  Jeg ville tro at vindistrikterne i Tyskland alle må døje med, at et for tidligt efterår kan forhindre druerne i at blive helt modne. Solens stråler, og reflekserne fra flodens vand, er nok det vigtigste for druerne, men jeg har også hørt et eller andet, engang for længe siden, om at druerne i Sydfrankrig (Bordeaux) kan blive udsat for tidlig havgus og dermed tager skade – men vistnok mest fordi man stædigt fastholdt dyrkning af druer, som var mere sårbare. Så er det jo sjovt at høre, hvor gode vine tyskerne kan lave i Württemberg området.

  Jeg tror at man skal tage rådet alvorligt: En kvart liter om dagen er godt, – men med den tilføjelse, at det råd kun gælder for folk, der er ældre end 50 år!

  • Jørgen maj 23, 2012 at 20:14 #

   Du påpeger klimaets indflydelse på vinfremstilling – det er det der gør det spændende, så man ikke år efter år får helt samme vin, som man gør steder hvor klimaet er det samme og det samme. Så hurra for nordlig dyrket vin, herunder bordeaux. Det er ikke godt at vide om en kvart liter er passende eller for meget, men det er sikkert en god ide at blive 50+ inden man når til det forbrug.

 2. Verner maj 21, 2012 at 16:33 #

  Herligt indlæg om tysk vin, og så om vin i Württemberg mv. Da der nu er tale om fortrinsvis røde vine, skal jeg lige nævne, at f.eks. Pinot Noir er gået vældig frem i Tyskland. Jeg tilslutter mig den forrige ærede taler vedrørende en kvart liter. Jeg er over 50 år gammel.

  Verner

  • Jørgen juni 4, 2012 at 16:55 #

   Tak for det. Det er godt at Spätburgunder er gået frem – Bourgogne får af og til vældig kamp til stregen.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes