Læsevanskeligheder eller skatteyderne har betalt

For nogen tid siden besværede jeg mig over tilbøjeligheden til at hensætte affald ved flaskecontainerne i min lille by. Illustreret med billeder kan der læses herom i et indlæg om velfærdsforkvaklet adfærd. Det var før kommunen satte først et skilt op, siden et til. Det har muligvis hjulpet lidt, men ikke afhjulpet problemet.

For nogle uger siden tog jeg det følgende billede på parkeringspladsen ved kirken. Det ses tydeligt, at blå plastikdunke og andet ragelse er hensat til fri fjernelse.

Venlig henstilling

Skidtet står under de to skilte jeg omtalte. På et tidspunkt var der en eller anden der havde læsset en pose tomme øldåser af. De, og andet ragelse, blæste væk, og for at sige det ligeud, er der et vældigt svineri af skidt og møg langs præstegården og kirkegårdsmuren. Det pynter ikke.

Da jeg var forbi idag, var bunken, der var blev betydeligt større, fjernet. Jeg antager at kommunens folk har gjort det. Det er stadig ikke gratis. Alle, der betaler skat, betaler gildet. Det er slapt, at folk opfører sig sådan. Men vist ikke overraskende, jvf. kommentarerne under det indlæg jeg omtalte først.

Hvad står der på skiltet?

Venlig henstilling

Det fremgår af billedet. Først blev det øverste sat op. Det hjalp ikke. Så blev et træ fjernet. Det hjalp heller ikke. Så blev det venlige skilt sat op. Det hjalp heller ikke.

Forklaringen er måske den enkle, at befolkningen som bekendt præges af, at en vis del ikke kan læse når skolen forlades. Måske kan dette fænomen henføres til læsevanskeligheder eller funktionel analfabetisme. Måske er det bare dårlig opførsel, hvilket vist ikke er umoderne.

Af kommentarerne til tidligere indlæg om det herhenhørende emne, fremgår at den enkle løsning ville være at fjerne containerne, idet folk så formentlig ikke inspireres til at sætte deres skidt fra sig. Så tager de det vel med sig til genbrugspladsen.

Hvilken foranstaltning kommunen opfordres til at iværksætte – om ikke andet end som en forsøgsordning.

4 Svar til Læsevanskeligheder eller skatteyderne har betalt

 1. Farmer marts 8, 2012 at 06:43 #

  Hvis kommunen under skiltet med den lange tekst, som ingen alligevel læser til ende, skrev “Losseplads for læseretarderede” med en pil nedad, ville det sikkert blive flovt at læsse af.

  Det behøver bestemt ikke sognets stupiditeter og udskudte, som læsser af. Jeg har en gang taget en nydelig ældre mand i pæn bil i at læsse affald af i mit læhegn.
  Han havde ikke forventet, at jeg sad på bukkejagt på den anden side af hegnet kl. 6 om morgenen 🙂

 2. Jørgen marts 8, 2012 at 08:40 #

  Farmer, det er et fint forslag – lad os få ironien til at virke. Jeg tror såmænd også det er de pæne familiefædre og -mødre, der synes det er andres problem, at de har noget affald, de skal slippe af med så let som muligt.

 3. Ellen marts 9, 2012 at 10:09 #

  “Funktionel analfabetisme” – kanongodt udtryk 🙂
  Det kan man nemlig godt lide af, selv om man er medlem af Mensa.
  Jeg tror heller ikke, at lange skilte og høflige henstillinger hjælper.
  Farmers forslag var godt (og jeg gad godt have været en lille fugl i hegnet under ‘afleveringsopgaven’), men ville nok rejse et ramaskrig, lige som mit forslag her om at opsætte et overvågningskamera sikkert også ville gøre det.

  Jeg har aldrig forstået hvorfor man har så meget imod overvågningskameraer. Hvis man har rent mel i posen (og ikke affald), kan det da kun være betryggende at vide, at der er nogen, der gør noget ved dem, der forbryder sig mod samfundets og statens love.

  • Jørgen marts 9, 2012 at 14:39 #

   Jeg må hellere sende et link til Roskildes borgmester, der gerne vil inspireres på sin blog. I øvrigt synes jeg man kunne sende folk på kontanthjælp ud og samle skidt op langs veje og kirkegårdsgærder. Krav om indsats synes at have en god effekt, jvf. informationer fra Ålborg m.fl. byer på det seneste.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes