Uge 15 2019

Denne uge tog sin begyndelse i Lübeck, hvortil vi var kørt fordi vejrudsigten tydede på nogenlunde vejr et par dage.

Lübeck april 2019 (32)Mandagen var en kende mere blæsende og lidt køligere end søndagen, men det hindrede ikke de aktiviteter dagen bød på.

Vi kan godt lide at gå steder i byen vi har besøgt og steder vi ikke har været, og der er rigeligt at se og gense.

Sidst vi var i Lübeck, opdagede jeg hvorledes afvandingssystemet fra tagrenderne fungerede, og denne gang lagde jeg mærke til støttekonstruktionerne mellem huse, der ikke var sammenbyggede, men adskilte af en gyde, sti eller smal gade. Nogle steder var disse konstruktioner af træ og andre steder af mursten, som illustreret på billedet.

Jeg ved ikke om de har den antagede funktion, men det ser nu sådan ud. Hvilken gavn skulle de ellers gøre?

Vi var på jagt efter Weser-floden i Lübeck, idet Berlingske for nogle uger siden angav at netop den flod skulle løbe gennem Lübeck.

Lübeck april 2019 (38)

Vi fandt ikke Weser, men så meget til Trave, som floden hedder og som munder ud i Travemünde. Partiet med gavlhuse langs Trave er ganske charmerende.

Eftermiddagen bød på et gensyn med Buddenbrookhaus (Thomas Mann), idet en nylig læsning af en omfattende biografi om Mann medførte at fruen syntes det kunne være interessant at komme indenfor igen. Det kunne i øvrigt gøres til halv pris ved at genbruge gårsdagens billet fra Holstentor.

Efter en omfattende bombning af Lübecks centrum i 1942 var kun husets gavl tilbage. Der er meget at se på, og øverst oppe finder man et par stuer som giver et indtryk af forholdene. Her talte jeg en del med opsynsmedarbejderen. Hun havde været i Jylland og havde undret sig over at man hele tiden sagde “tag”, som i goddag på tysk, men efterhånden fandt hun ud af at det lille ord var tak. 

Husk læsebriller og nyd de udstillede håndskrifter.

Guldbrasen

Aftensmåltidet blev indtaget på Restaurant Papadopoulos, som vi stort set besøger hver gang vi er i Lübeck. Jeg blev anbefalet en Dorade. Fisken ses herover og på dansk hedder den guldbrasen. Det var ren nydelse at spise den.

Mengstrasse

På vejen tilbage til hotellet kom vi forbi Mengstrasse i modlys. Buddenbrookhaus er bygningen med den hvide gavl lidt nede ad gaden.

Efter morgenmaden tirsdag kørte vi mod nord. Jeg havde fundet ud af, at man kunne køre over Marienbrücke mod Puttgarden uden at køre ud på motorvejen med dens omfattende vejarbejde med det samme – og det viste sig at være en behagelighed at begynde kørslen lidt mere stilfærdigt.

For god ordens skyld skal jeg forklare hvorfor jeg nævner Marienbrücke.

Vores valg af hotel i Lübeck har de seneste 4 gange været Park Inn, der ligger på Willy-Brandt-Allee lige ved Holstentor. Vi kan godt lide hotellet og det er let at parkere bilen.

For at komme til dette hotel, kører man af motorvejen ved Lübeck Zentrum. Kort efter kommer en rundkørsel, hvorefter venstre bane mod centrum skal benyttes. Det er ikke det store problem. Herefter går det lige ud og kort efter hovedbanegården kommer man til Lindenplatz med dens dobbeltsporede lysregulerede rundkørsel (Lindenteller). Ved frakørslen skal man hurtigt ind i venstre vognbane fordi man straks derefter skal til venstre, hvor man straks finder hotellet.

Rundkørslen forekommer ret vanskelig, og det viser sig da også at den gør sig uheldigt bemærket i ulykkesstatistikkerne. Skal man vælge indre eller ydre bane når man skal mod Holstentor? Det er endnu ikke gået helt op for mig, hvorledes den skal køres, den rundkørsel, og det er det heller ikke for alle andre, idet vigepligt i den vist er en vanskelig sag at forholde sig korrekt til. (Det samme kan ses i rundkørslen mellem IKEA og City2 i Tåstrup).

For at slippe for rundkørslen kan man køre over Marienbrücke – enten ved at smutte til venstre lidt før Lindenplatz eller ved at køre af motorvejen tidligere og tage den lidt mere med ro. Straks efter broen er der en afkørsel til højre – og kort derefter er man fremme ved hotellet.

Dette vil jeg afprøve næste gang på vej til Lübeck – og gøre det samme når vi skal hjem selv om rundkærslen er lettere at have med at gøre når Lübeck forlades.

Bocksbeutel

I Franken, der er et af vindyrkningsområderne i Tyskland, tappes vinen på Bocksbeutel. Den afbildede synes at være en ny udgave af flasken, der plejer at være mere afrundet. Her anes en smule kant på flasken. Fornyelse skal der åbenbart til.


IMG_6202

Vel hjemme igen bød ugen især på en kold vind fra øst, påskeøsten, og mange nætter har været præget af frostvejr. Det er lidt trist at se alle de nu frostskadede hortensiaknopper, der skulle have givet langtidsholdbare blomster senere på sommeren. Men der er jo ikke så meget at gøre ved det.

Ringduen sad længe og inderligt på spanden og pustede sig op. Medens den på den måde sørgede for lidt bedre isolering, benyttede den også lejligheden til at gøre toilette.


, , ,

10 Svar til Uge 15 2019

  1. Eric april 24, 2019 at 09:57 #

    Stemningsfulde billeder. Det virker troligt, at murbuerne mellem husene har en støttefunktion, og de kan vel også bruges som diskrete føringsveje.
    Dorado, dorata, orata – kært barn i flere middelhavslande – er en lækker fisk. Dem, man ser i supermarkeder og andre steder, har påfaldende ens størrelse, så jeg tror, at den i vid udstrækning kommer fra havdambrug, som jeg har set fra luften flere steder.

    • Jørgen april 24, 2019 at 20:25 #

      Tak. Ja, de må have den funktion – og er næppe til vandrør.
      Fisken var dejlig – jeg tænkte ikke over om den var fanget i det store hav eller i et havdambrug.

  2. Madame april 24, 2019 at 10:11 #

    Det var spændende at læse om jeers tur, og billedet af Mengstrasse i modlys er utrolig smukt.
    Flersporede rundkørsler kan være meget svære at navigere i. Vi har tre af dem i Frederiksværk. Den ene bliver nu snart lavet om til et lyskryds, fordi den skaber flere kilometer kø i myldretiderne. Der sker mange ubehagelige situationer i disse rundkørsler.

    • Jørgen april 24, 2019 at 20:26 #

      Tak – det var et billede der måtte i kassen.
      Rundkørsler er egentlig gode nok, men ikke når de er farlige eller blokerer for trafikafviklingen.

  3. Ellen april 24, 2019 at 15:47 #

    Lübeck er en god by at gæste, og der er åbenbart mere at se, end jeg umiddelbart troede.
    Rundkørsler er svære nogle gange – har du læst om The Magic Roundabout i Swindon? Jeg ville nødig køre igennem den, men Charlotte gør det, som har hun aldrig bestilt andet … fem rundkørsler, som tilsammen danner én stor af slagsen. Se evt. her: https://www.youtube.com/watch?v=s3Vd7dr33o8

    • Jørgen april 24, 2019 at 20:35 #

      Der er vældig mange muligheder i Lübeck – og der er ikke langt.
      Har set på den engelske rundkørsel, der er flere videoer. Man skal måske begynde at køre i den søndag morgen, og i øvrigt ser den jo ud til at fungere fint.

  4. Farmer april 25, 2019 at 05:17 #

    Tak for turen til Lübeck. Det er dejligt med lidt rejsebeskrivelse.
    Før motorvejen blev fuldført holdt vi, på vej til og fra det polske landbrug, tit ind i Lübeck for at spise, når vi ikke lige passerede i myldretiden.
    Nu er det jo blot at komme igennem Bad Segeberg, så er det motorvej hele vejen til Goleniow i Polen, og om få år er der også motor- og motortrafikvej de sidste 150 km.

    Motorvejene gør rejser sikrere og hurtigere; men det koster lidt op oplevelsessiden. Godt at I tager turen og nyder Lübeck, for det fortjener den.
    Har I taget turen ned til Schwerin? Den by er også et besøg værd.

  5. Jørgen april 25, 2019 at 07:30 #

    Velbekomme.
    Du har ganske ret i at det koster lidt på oplevelseskontoen at køre på motorveje, men i forretningsøjemed er det jo godt de findes.
    Jo, vi har været i Schwerin flere gange.

  6. Lene april 26, 2019 at 10:29 #

    Smukke billeder fra en by, som for vores vedkommende kun er set fra en motorcykel og fra motorvejen. Der er så mange skønne steder i tyskland, så vi har snakket om, at de skal udforskes, nu hvor vi ikke orker de lange ture på motorcyklen.

    • Jørgen april 26, 2019 at 20:17 #

      Der er et meget stort antal muligheder at udforske i Tyskland – god fornøjelse.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes