Uge 18 2019

Kender det du fænomen, at radiatorerne bliver kolde på et tidspunkt hvor det ikke forventes at ske?

Sådan gik det her i denne uge. Det er sædvanligvis fordi der er kommet skidt i cirkulationspumpen, således at den ikke kan rotere og dermed ikke sende vandet ud i systemet i et passende tempo.

Sådan går det af og til. Jeg plejer at kunne få den i du igen ved at skifte hastighed eller ved andre fiksfakserier. Det gik også i denne uge, men det varede hele to bekymrende timer. Selvfølgelig var det fredag aften det skete, og kunne man få fat i en VVS-mand om lørdagen. Hertil kom at vi skulle på en lille tur om søndagen (søndagen er overført til næste uge). Men heldigvis kom pumpen i omdrejninger igen og har været det siden.

Det var ikke nok at skifte hastighed. Det var heller ikke nok at skrue skruen af og trykke lidt på indmaden. Det var nok at rotere denne 8-10 gange med håndkraft.

Det var i denne uge forliget om seniorpension blev indgået. Det blev – noget misvisende – omtalt som en ret man ville få, hvis arbejdsevnen på et tidspunkt før folkepensionsalderens indtræden vurderedes nedsat til 15 timer eller mindre om ugen.

Realiteten er vist den, at det man får en ret til, er en vurdering af arbejdsevnen. Ansøgningen om pensionen kan finde sted ½ år før tidspunktet for pensionstildelingen.

Det lidt løjerlige er, hvorledes man forestiller sig at borgere går fra at have en fuld arbejdsevne til i løbet af kort tid kun at kunne klare 15 timers arbejde. Det melder historien ikke meget om, og derfor må man antage, at de borgere der bliver tale om, er folk, der gennem en tid lang har haft besvær med at få arbejdsevnen til at fungere effektivt. Det bliver måske lidt lettere for dem at slippe igennem vurderingen, der synes at skulle være enklere end ellers.

Nedslidningsbegrebet er omtalt vidt og bredt i denne forbindelse. Det giver dog ingen særlig mening at bruge et sådan maskindelsbegreb om kroppen. Mit slidte knæ er ikke blevet mere slidt af at jeg går lange ture, tværtimod synes det at være mindre slidt.

Et uoverensstemmelsesbegreb er bedre. Der opstår uoverensstemmelse mellem jobbets krav og ressourcerne der er til rådighed til at opfylde dem, hvilket betyder nedsat arbejdsevne i forhold til det givne job.

Islandske Folkesagn og Æventyr ved Margrethe Løbner Jørgensen fra 1924, har jeg købt for 10 kr. Det er spændende at læse de gamle historier.

Nogle læsere kan måske huske, at jeg har haft en vindruestok på terrassen. Den er stort set taget væk, og det samme gælder stativet, der støttede den. Det efterlod et hul i muren – og heldigvis har jeg en fingernem søn, der gad mure lidt.

Opmuring (2)

Det kom til at se sådan ud.

Det bliver dejligt ikke at få træk i nakken når vestenvinden står på og jeg antager at en evt. kuldebro er afhjulpet med isolering bagved.

Kalken er næsten vasket væk med vand, men der er behov for en lille smule efterbehandling med saltsyre. Jeg har fundet en fin, lille pensel, så der ikke sjaskes for meget.

Bluebells, klokkeskilla eller skovhyacint er tre navne for samme plante. På latin hedder den Hyacinthoides non-scripta, hvis det ellers er almindelig skovhyacint.

Skilla

Efterhånden har jeg en del i haven, de breder sig og der er egentlig plads til at sætte nogle løg andre steder.

Jeg har høstet frø af planten. Må hellere huske at så dem og se hvad der sker.

, , ,

14 Svar til Uge 18 2019

  1. Ellen maj 11, 2019 at 08:52 #

    Oliefyr skal bare virke! Godt du selv kunne ordne det, når det nu var fredag. I har ikke en brændeovn som varmereserve?
    Så I har bluebells i haven! Jeg har tit tænkt på at stjæle nogle med hjem fra England, men jeg får en frygtelig ballade, hvis jeg bliver grebet i at tage jord med til DK, tror jeg, så indtil nu har jeg ikke turdet … men de må vel kunne fås i en planteskole, så … jeg har bare ikke set nogen endnu.

    • Jørgen maj 11, 2019 at 20:36 #

      Det er nu et gasfyr, men det skal selvfølgelig også virke.
      Vi har ikke brændeovn, men en pejs som sjædent bruges.
      Jeg har egentlig ingen anelse om hvorfra jeg har bluebells,men der kommer flere og flere. Jeg kunne vel dele lidt ud af dem jeg har engang.

  2. Madame maj 11, 2019 at 09:17 #

    Jeg ville også spørge, om I har en brændeovn – det er en god reserve, når uheldet er ude.
    Spændende med dit 10 kronerskup af islandske Folkesagn og Æventyr fra 1924. Jeg er ved at læse en ny bog om Asta Nielsen, ‘Maske og menneske’.
    Bluebells er helt utroligt smukke.

    • Jørgen maj 11, 2019 at 20:37 #

      Ingen brændeovn her, men en pejs. Problemet var snarere at vi ikke ville være hjemme nogle dage og at det var lige koldt nok at slukke for fyret.
      Ja, det er sjovt at finde bøger billigt.

  3. Eric maj 11, 2019 at 13:12 #

    Godt at du fik gang i pumpen; at undvære varme i dette vejr er ubehageligt.
    Jeg ved snart ikke, hvad man skal tro om det pensionshalløj. Jeg ved dog, at jeg ikke har gnist af tillid til, at politikerne LØSER de problemer og urimeligheder, de selv har skabt.
    Under den nys overståede ferie på Sicilien hørte jeg, at de har fået nye regler for opnåelse af folkepension i Italien: Man er pensionsberettiget, når summen af leveår og arbejdsår er 100. Om det så er år i arbejde eller til rådighed, meldte historien ikke noget om, men der er noget enkelt ved konceptet, som tiltaler mig, selvom det nok skal lykkes italienerne at gøre det bureaukratisk – det er de mestre i.

    • Jørgen maj 11, 2019 at 20:44 #

      Det var det – og det er det.
      Kunne man undgå at plage nogle folk, der er godt oppe i årene med for meget vurderingscirkus, forekommer det at være en god ide, men det hele forkommer nu ret uklart.
      Det er da en herlig regnemåde italienerne har fundet på, men det er naturligvis ikke let. Min kone ville kunne have fået folkepension lidt før hun kunne få efterløn, men hvordan min pensionsalder skulle beregnes er lidt vanskelig, men jeg arbejdede dog medens jeg læste – så måske ville det være blevet det samme.

  4. Donald maj 12, 2019 at 15:59 #

    De bluebells må man da kunne finde herhjemme, når du nu har taget frø af dem. Jeg kender dem ikke. Jeg har en masse kærmindesøster, en slægtning til forglemmigej, og de blomstrer flittigt i det tidlige forår. – Dog har de været lidt tyndere i år, måske blev blomsterfloret tættere, efter at jeg blev indlagt, det ved jeg jo ikke.

    En pejs er ikke det samme som en brændeovn som reserve-varmekilde. Man skal vist være heldig for at en pejs ikke soder?

    Og en brændeovn af den nye godkendte slags skal fodres med tørt, veltilhugget brænde, det er jo et kæmpestort arbejde. Måske en reserve-radiator med petroleum (og aftræk) ville være en bedre løsning! Jeg har el-varme og ikke nogen reserve.

    • Jørgen maj 12, 2019 at 20:04 #

      Jeg tror såmænd man kan købe skovhyacint i nogle planteskoler, men har nu ikke set efter. Udgangspunktet her har været en enkelt plante, som jeg – ved nærmere eftertanke -tror vari haven da vi overtog huset. Jeg har flyttet nogle, de breder sig, og jeg antager også det sker ved selvsåning, idet nogle står underlige steder.
      Pejsen bruges udelukkende i en kort periode inden fyrringsperioden begynder, hvis vi har brænde. Det har vi haft fra træer i haven, men ikke længere.
      Brændeovn anskaffes ikke, og man kan vel altid få fat i en vvs-mand, hvis man vil betale for skæve tidspunkter. Måske trænger pumpen til udskiftning, måske bør hele fyret skiftes.

  5. Farmer maj 13, 2019 at 04:55 #

    Cirkulationspumper i dårlig stand er ikke værd at reparere på.
    Er du lidt snild med rørtang og skruetrækker, er det en halv times sag at skifte til en ny (ca. 1.500,-).
    Husk at tappe vandet af anlægget og slukke for strømmen 🙂

    Det med pension er lettere, når man har læst videre til bonde. Man forpagter blot jorden ud og sætter tæringen efter forpagtningsindtægten.
    Det er et stort problem, når en nedslidt murerarbejdsmand skal have sin skæbne afgjort at et regneark.
    Er det mon noget med, at man i stedet for pension får en udslusningsløn når man ikke kan holde tempoet svarende til normalløn. Men hvem skal styre det???
    Den er svær.

    • Jørgen maj 19, 2019 at 09:22 #

      Jeg tror nu ikke jeg skal agere VVSer, men har ikke tænkt at reparere på cirkulationspumpen. Dwen kører stadig fint – til der kommer for meget skidt i den næste gang eller den står af.

      Det er en smart pensionsform du kan benytte dig af – og alt det andet er noget vanskeligt noget.

  6. Lene maj 13, 2019 at 12:45 #

    Pension har jeg svært ved at forholde mig til, selv om den tid banker på døren. Når min landmand går på pension, ved jeg at gården skal sælges. Modsat Farmer er vores gård beregnet på avl af kartofler, og vi ville få alt for mange tomme bygninger, som skulle vedligeholdes.

    Skønne blå blomster, de må være st skønt syn.

    Der er ikke megen varme i luften, så det er godt med lidt hjælp til at varme huset op.

    • Jørgen maj 19, 2019 at 09:24 #

      Jeg forstår godt det er svært at forholde sig til pensioneringen, og især fordi hjemmet skal sælges. Du forliger dig sikkert med det når den tid opstår, men forberedelse er jo ingen skade til.

  7. Stegemüller maj 13, 2019 at 20:11 #

    Jeg har endelig langt om længe fundet ud af det med at seniorpensionen er en ret til at kunne ansøge om en visitation ikke en disse andet. Men forliget blev sørme da blæst stor op. Jeg var dog trods alt kvik nok til at studse over tallet på de 17.000, som slet ikke kan dække over behovet.

    Lige p.t. er der stemmer i nedslidte mennesker. Der er ikke det parti, der ikke vil gøre noget godt for dem i form af tidligere pension. Problemet er bare at de samme partier med den anden hånd forlænger den ordinære pensionsalder.

    • Jørgen maj 19, 2019 at 09:26 #

      Ja, der er for meget øregas forbundet med den slags – og det har det arbejdende folk, herunder de medtagne, ikke fortjent.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Drives af WordPress. Designet af Woo Themes